Provkörning: Yamaha TMax DX

Den såg dagens ljus första gången 2001 och blev genast en succé, inte minst på den sydeuropeiska marknaden. 16 år senare visas den sjätte versionen av den populära scootern. Listan över uppdateringar och nyheter är lång. Ny design, viktminskning och ny instrumentering av TFT-typ är bara några av detaljerna som ska fortsätta göra Yamaha TMax till den bäst säljande scootern i Europa.

Den första tanken som slår mig när jag provkör Yamahan är hur lättkörd den är. Jag sitter bekvämt i en rejäl sadel och har gott om plats för mina fötter. Styret sitter lagom långt ifrån och körställningen känns naturlig för typen av motorcykel. Jag vrider på gasen och hojen drar iväg. Den beprövade motorn på 46 hästkrafter som flyttats framåt för att ge mer centraliserad vikt svarar direkt på gasresponsen. Av de två olika körlägena T och S (Town och Sport) föredrar jag T i den täta stadstrafiken på grund av en snällare respons, medan S gör sig bäst i öppna landskap med dess vassare gassvar. Farthållaren hjälper mig att hålla jämn hastighet och den regleras enkelt med knappar på styrets vänstra sida. På landsvägen när tempot är högre är det skönt att kunna styra bort fartvinden med hjälp av det elektriska kåpglaset (135 mm spann).

Den nya ramen och ändrade svingen som är 40 millimeter längre har gjort TMax 9 kilo lättare mot sin föregångare. Resultatet har förutom ökad hanterbarhet även bidragit till ökat lastutrymme under sadeln. Nu ska två öppna Jethjälmar kunna rymmas om du packar rätt. Mindre fack finns vid styret. Bromsarna med ABS har bra verkan och är lättdoserade, vilket inte alltid är självklart för den här kategorin.

Nya instrumenteringen är lättavläst och erbjuder även Keyless-system som standard. Vid låsning av scootern kan förutom styrlåset även centralstödet låsas fast vilket ytterligare försvårar stöld. Övrig utrustning på Yamaha TMax DX som är den mest välutrustade modellen av TMax och den som tas in till Sverige är handtagsvärme, sadelvärme, LED-ljus och traction control. För mindre än 125 000 kronor får du en välutrustad motorcykel gjord för att användas dagligen, inte bara som pendlarfordon till och från jobbet, utan även för nöjesturer ut på landet.   

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: