Pokémon Go en trafikfara

För några veckor sedan lanserades spelet Pokémon Go. Det är en slags skattjakt och har snabbt blivit ett världsomspännande, beroendeframkallande fenomen, men nu kommer varningar om att appen kan bli en potentiell livsfara. I trakterna kring New York i USA överlevde en man mirakulöst när han körde av vägen och kraschade in i ett träd, distraherad av Pokémon Go. I Pittsburgh blev en tonåring påkörd när hon korsade en väg medan hon spelade.

USA:s trafiksäkerhetsmyndighet NHTSA gick nyligen ut på Twitter med en varning under parollen ”Don’t Pokemon Go and drive”. ”Ingen fångst är någonsin värt ett vrak”, skriver NHTSA i sin tweet.

Även från svenskt håll kommer varningar, polisen i Haninge och Nynäshamn har observerat människor med ”zombie-liknande” beteende, vilket de skriver om på sin Facebook-sida:

”De går själva eller i klungor och med zombiliknande tendenser stirrar de ner i mobilen samtidigt som de irrande letar runt i omgivningarna…Från polisen vill vi dock påpeka att verkligheten inte försvinner bara för att man spelar spel. Trafikregler är fortfarande en realitet som måste följas och då framför allt för att inga trafikolyckor skall uppstå och att någon kanske blir skadad.”

Pokémon Go är en blandning mellan verklighet och datorgenererade synintryck, så kallad augmented reality. Med hjälp av mobilens GPS och kamera ska användaren ta sig runt i världen och fånga digitala figurer, så kallade Pokémons .

I Central Park i New York utbröt i helgen i det närmaste masshysteri när folk lämnade sina bilar mitt i gatan och sprang in i parken för att fånga en av de virtuella varelserna.

Diskutera: Har du observerat farligt trafikbeteende på grund av spelet Pokémon Go?

https://www.youtube.com/watch?v=MLdWbwQJWI0

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: