Planera rutten väl

Nästan alla människor älskar att resa och se världen. När vi är där ute och ser den vill vi så klart hinna med så mycket som möjligt. Med lite sållning och en lagom dos planering hinner vi uppleva det mesta!
Vill vi hinna se mer än bara de fina vägarna på orten och utsikten tvingas varje dagstripp ner till att bli riktigt kort. Ska du se Zoo i Wien eller se Gaudis kvarter i Barcelona så går det självklar åt timmar av körtid. Touring handlar sällan om att se bara en enda stad eller sevärdhet.
Vi vill hålla oss rullande för att få vårt lystmäte. Ska du stanna och se mer än bara en sevärdhet på en dag ska du inte hoppas på att kunna köra mycket mer än totalt trettio mil den dagen. Motorvägar slukar visserligen mil på minuter men du kommer att vilja hinna med några småstopp också. Vi vill se utsikter och landskapen utmed vägen och inte bara blåsa förbi i 180!

Planera därför noga hur långt du ska varje dag och vad du helst vill se. Om du planerar in för mycket blir du bara besviken över att du inte hinner se allt annat du tänkt.
Ska du dessutom leta övernattning på orten, kan det i förekommande fall ta irriterande lång tid om bokningen inte redan är gjord.
Ett tips är att kolla »booking.com« för hotell där du tänker natta över. Något som kan vara bra att göra i förväg är att kolla med reseländernas turistbyråer om var du äter bäst mat och vad du inte bör missa att se. Titta på reseguidesajter som till exempel »viamichelin.com« som både tipsar om bra maställen, sevärdheter och övernattningar.
Något som också kan vara bra att ha planerat för är väderomslagen som råder på till exempel alppass där tempen från slättlandet nedan kan skilja markant. Det är inte sällan snö på till exempel Grossglockner mitt i sommaren!
Ja, appropå Grossglockner, planera in för att se fjällämlarna, någon edelweiss och ta en schnitzel på toppstationen.

Mer att kolla
Det är lätt att tro att Kronor, Euro och ett kreditkort tar dig ur alla situationer. Detta är långt ifrån alltid sant. Vissa länder har ett klart lägre representation av kreditkortsterminaler än vi är vana vid. Sitter du efter en krogkväll i en taxi och saknar kontanter dan problem torna upp.
Kolla hur det funkar i de länder du ska till. Turistbyrån kan ge råd.

Om du märker att tidsplanen allvarligt brister kan det vara bra att göra en ny ruttkalkyl och prioritera bort sånt du inte hinner.
Att skjuta på problemen och tvinga fram en stressad hemresa med många motorvägsmil är både farligt och i många fall ett tråkigt slut på en semester.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: