På moped över Alperna. Del nio.

Burg – Helsingborg

Sista rycket. Tidigt i farten och som vanligt, ut från nån liten grind. Tar mig genom Burg och upp till färjeläget i Puttgarden. Lite dyrare här mätt med mopedmått, turen som tar cirka fyrtiofem minuter vill dom ha 85 danska för.

 

 

Båtarna går ganska ofta här, men jag missar precis en avgång och det blir till att vänta på nästa. Knallar iallafall runt där och hittar ett fundament som är påklistrat med en massa klibbor på. Dom flesta är från mc-klubbar och jag fastnar helt plötsligt där och går igenom i princip alla. Många av klibborna är svenska klubbar och många är klubbar som jag aldrig ens hört talas om dom.

 


Båten anländer och den lastas snabbt av. Jag får köra in första och längst fram där moppen då dras med ett spännband över sadeln, precis likadant som mellan Gedser och Rostock. Knallar upp på däck och handlar en frukost, mest för att bli av med lite danska pengar.
Turen över till Danmark går smidigt. En ganska lagom resa där man hinner då ta en fika, gå ett varv runt i båten och sen hänga en stund ute i blåsten.

 


Kör av båten i Danmark och viker av nästan direkt efter tullstationen för att ta mindre vägar. Alla andra fortsätter rakt fram efter motorvägen. Nu är det lite dryga tjugo mil till Helsingör och nästa färjeläge. Har under båtturen funderat ut ett litet kommande projekt och testar nu att köra dom där tjugo milen i ett sträck utan att ta någon egentlig rast.

 


Upp till Storströmsbron är det väg som jag inte kört tidigare. På vägen ner avvek jag åt ett annat håll här. Kör bron den här gången på bilvägen och skrämms på bron plötsligt av en passerande tåg i hög fart, bara nån meter ifrån mig. Över till andra sidan på motorvägen. Stannar nångång snabbt för att fota nåt kul som dyker upp. Några mil före Köpenhamn börjar det regna. Det regnet bara ökar och ökar. Stoppar in kameran i topboxen och nu är det bara att mata på som gäller.
Framme i Helsingör. Det kom ordentligt med regn och trots regnkläder så har det på ett par ställen krypit in vatten och jag är nu dygnsur om händerna och en liten bit upp på armarna. Betalar 29 danska för färjan och får köra nästan direkt in. Att pula på tjugio mil i sträck visar sig funka bra, det tog ganska precis fem timmar att göra det, så det lilla projektet som jag nyss klurat på lite kanske funkar.

 

Western saloon mitt ute i ingenstans. Strax efter det här börjar regnet att mata på.

Av från färjan och in i regnet igen. Det är bara cirka fem kilometer kvar till Plattis firma och där Traficen står och väntar på oss. Normalt hade man väl fixat till sig mot regnet innan vidare färd, men just nu bryr jag mig inte om det eftersom det är bara en liten bit kvar. Svänger in på gården och möts då av Traficen. Blir glad av att se han och märkligt, tycker faktiskt att den ler lite tillbaka. Lastar in Visionen snabbt in i bilen, byter några ord med Plattis och drar i regnet iväg sen raka spåret dom sista hundrafemtiomilen hem!

 

Framme. Ser det inte ut som om Traficen ler lite?

 

Så var Veijos resa slut! En underbar historia!