Öva att bromsa

Plötsligt är situationen där och du är oförberedd! Du nyper åt bromsen lite för mycket, framhjulet tappar greppet och du går omkull. Har du tur blir det bara materiella skador. Du kan förbereda dig på att bromsa in även inför paniksituationer genom att öva din bromsteknik och få in känslan just med din hoj!
Det är nog den viktigaste delen av hojkörningen, att öva upp och hålla färskt övat hela tiden. Att vara osäker eller dålig på att bromsa sin hoj är riktigt farligt.
Åk ut på en lite öde p-plats och se till att hitta en sträcka där du kan ha en och samma bromspunkt hela tiden. Kolla noga att det inte är något skräp eller grus där, sopa gärna av med en piassavakvast för att vara på säkra sidan!
När du bromsar ska du försöka nypa åt hojen med benen och inte styva upp armarna i onödan, dem kan du behöva ha ganska avslappnade för att dels kunna styra hojen och för att överhuvudtaget bli mer följsam. Håll blicken uppe! Inte fastna i närområdet med blicken utan låt den jobba långt framför hojen.

Kör om och om igen och lär dig känna gränserna. Det är bättre ju oftare du övar!
Ta det lite försiktigt i början och känn hur det går. Ta det successivt. Efter hand kommer du att märka att däcket når gränsen för vad det pallar att bära och då är det viktigt att du är flink i fingrar och fot och släpper bromsen. Detta moment kan med fördel övas upp på grusväg, var bara beredd på att släppa så snart greppet under däcken börjar svika. Har du abs behöver du inte släppa bromsgreppet. Det är viktigt att öva bromsning även med abs och förstå hur det funkar och vad som händer när den löser ut.
Efterhand kommer du att bli duktigare på att finna gränser och bromsa ner din hoj fortare och därmed bli en säkrare förare!
Tänk rätt och få in rutinen! Använd fram och bakbroms ihop för kortaste stoppsträcka! Öva, öva, öva!


Lär dig mer
Värt att tänka på är att hojen beter sig olika under inbromsning om du har den tungt lastad och med passagerare. Naturligtvis är den mjukare varianten av inbromsningar att föredra för de flesta lägen men kunskapen och bemästrandet av en hastig inbromsning kan vara livräddande!

Olle Sarris skola Du kan se filmen Tvärnit – The movie på internet. På Youtube söker du efter »Tvärnit – The movie«, där får du mer tips och förslag på hur du tränar och ska tänka när det gäller att bromsa effektivt med motorcykel.

Ha alltid en kompis med dig som kan ringa 112 eller hjälpa dig om det går på tok! Det är viktigt!

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: