One Mile Tierp 2013

Lamporna slocknar och starten går. Jag matar ut kopplingen och gasar iväg på den klibbiga strippen. Växlarna betas av allteftersom R1:an går fortare och fortare. I runt 280 kilometer i timmen passeras mållinjen hela 1609 meter från starten och det är dags att börja bromsa. Det här är fartrekordtävlingen One Mile. 

Det är första året One Mile arrangeras och det kom till av en slump. Dagarna innan har Speed Weekend på Tierp Arena pågått och man har förlängt banan för att kunna ha en flyguppvisning. Totalt är banan 2,3 kilometer lång, varav 400 meter av 1609 meter acceleration är dragstrip. Efter evenemanget kommer banan kortas ner igen, en process som tar ungefär en vecka. Men det kommande dygnet har skaran som samlats på Tierp en extra lång raksträcka att använda.

Det här är alltså en av få chanser att köra både bil och motorcykel en såpass lång sträcka. Deltagare kom inte bara ifrån Sverige utan också Finland och Polen. Att säga att Suzuki Hayabusa är en populär modell är en underdrift.

Stämningen i depån är god och känns inte helt olik den som varje vinter återfinns på Orsas isar. Många förare har dragracingbakgrund, men engångslicens finns att lösa ut för 200 kronor och flera gatåkare är på plats. 

De tvåhjuliga fordonen sträcker sig från 50-kubikare upp till turboförsedda GSX-R 1300 Hayabusa. Många bilar finns också på plats och utgörs av allt från trimmade Volvos till färgglada amerikanare. Alla tävlar mot sig själva och målet är enkelt – så hög toppfart som möjligt.

Acceleration mäts inte utan fokus ligger på toppfart vid 1000 och 1609 meter. Ända till klockan 18 pågår körningen och allt rullar på utan större hinder vilket leder till att mycket körsug mättas. Just den här dagen blåser det mycket vilket påverkar en del förare, men alla har ett leende på läpparna efter att ha fått sitt tidskort från senaste mätningen. Oavsett om målet är nått eller inte börjar ett beroende sakteliga ta över – det ska gå fortare.

Eftersom det är första året One Mile arrangeras ses det som ett test och baserat på deltagarnas feedback kommer evenemanget utvecklas till nästa år. Om One Mile arrangeras på Tierp Arena även nästa år återstår att se, men intresset finns. Håll utkik på www.landracing.se. Till höger hittar du ett bildspel från evenemanget.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: