Omfattande återkallning av Yamaha

Yamaha tar sitt ansvar och återkallar i stort sett samtliga Yamaha MT01, FJR 1300, XV1700 Road Warrior, XT660R&X samt TDM 900. Ägarna till dessa modeller kommer att få ett brev hem i lådan den närmaste månaden med information om att de ska besöka sin Yamahaverkstad. Handlarna och Vägverket informerades om saken under gårdagen men felet innebär inget akut körförbud, det går att vänta tills det blir dags för service.
Anledningen till återkallningen är att en trottelpositionssensor som sitter på spjällaxeln ska bytas. Den ställer om tändningen efter på och avslag av gasen.
– Det som kan hända är att efter man kört hårt på motorväg och saktar in vid ett rödljus så klipper tändningen när man går ner på tomgång, säger Jörgen Henriksson på Yamaha.
Motorn stannar med andra ord men efter att man trycker på startknappen så går den som vanligt igen. Bytet görs utan kostnad för kunden men innebär givetvis merarbete för verkstäderna och extra kostnader för Yamaha.
– Visst är det en stor grej för oss men det är inte kostnaden som är det viktiga, uppstår problem ska man ta tag i dem, säger Jörgen Henriksson.