Nykomling briljerade på Silverstone

Redan från start var dramatiken hög på Silverstone i söndags. När startfältet med hemmasonen Cal Crutchlow i pole position, Valentino Rossi som andra man och Maverick Vinales på tredje startruta dundrade genom första och andra kurvan var tempot högt. Men bakom dem var det ännu hätskare vilket ledde till en otäck krasch mellan Loris Baz och Pol Espargro. De båda förarna tumlade runt ordentligt innan de blev liggandes i väntan på sjukvårdarna.

Efter en stunds ovisshet visade det sig dock att de båda var vid medvetande och relativt ok. Racet rödflaggades och resterande förare gjorde sig redo för omstart, tyvärr kom varken Loris Baz eller Pol Espargro tillbaka till denna. Omstarten blev snarlik den första med fina starter från båda Valentino Rossi och Cal Crutchlow men absoult vassast var 21-åringen Maverick Vinales på sin fabriks-Suzuki. Hans team hade lyckats justera fram en rysligt snabb hoj för den nu torra banan. Hondorna gick även bra i helgen vilket Cal Crutchlow intygade men även Marc Marquez var snabb.

Den sistnämnda slungade sig snart upp till en andraplats med Yamahaföraren Valentino Rossi, Cal Crutchlow på sin LCR-Honda och en segerhungrig Andrea Iannone på en farbiks-Ducati i hälarna. Bakom dem jobbade Dani Pedrosa upp tempot följd av Jorge Lorenzo. Den inbromsningsstabila och kraftfulla Ducatin tog Andrea Iannone till andraplatsen men hans tuffa körning och mjukare däckval ledde tyvärr till en avåkning med sex varv kvar att köra. Det skänkte den hårt kämpade privatföraren Cal Crutchlow andraplatsen vilken han fick försvara mot en totalt vild Marc Marquez.

Spanjoren som lyckats tämja sin impulser denna säsong var tillbaka till sitt gamla jag och fightades tufft med såväl Valentino Rossi som Cal Crutchlow om andra- och tredjeplats. Så hårt att han var av bana mer än en gång men han lyckades hela tiden hålla sig på hjulen. Maverick Vinales körde säkert hem första topplatsen i ett MotoGP-race för Suzuki sedan 2007 då Chris Vermeulen vann på Le Mans. Det var även den unga spanjorens första vinst i MotoGP.

Andraplatsen gick till en mycket nöjd Cal Crutchlow som lyckats bjuda sina supportrar på hemmaplan högklassig underhållning. Valentino Rossi körde in på tredjeplatsen och stärkte sin andraplats i totalen bakom Marc Marquez marginellt. Den sistnämnda spanjoren fick nöja sig med en fjärdeplats framför teamkamraten Dani Pedrosa som visat bättre och bättre körning allteftersom säsongen gått.

***Missa inte att läsa Bikes exklusiva intervju med Cal Crutchlow i Bike #9.16, i butik 13 september.***

Resultat – MotoGP Silverstone
1. Maverick Viñales ESP Team Suzuki Ecstar
2. Cal Crutchlow GBR LCR Honda  
3. Valentino Rossi ITA Movistar Yamaha MotoGP
4. Marc Marquez ESP Repsol Honda Team
5. Dani Pedrosa ESP Repsol Honda Team
6. Andrea Dovizioso ITA Ducati Team
7. Aleix Espargaro ESP Team Suzuki Ecstar
8. Jorge Lorenzo ESP Movistar Yamaha MotoGP
9. Danilo Petrucci ITA Octo Pramac Yakhnich
10. Alvaro Bautista ESP Factory Aprilia Gresini

 

%d bloggare gillar detta: