”Nya körkortsreglerna försämrar”

Av de 79 motorcyklister som omkom år 2009 och 2010 saknade 20 av dem körkort för motorcykel. Från och med januari 2013 träder det nya körkortsdirektivet i kraft vilket innebär fler körprov, kunskapsprov och höjd åldersgräns för att få de olika motorcykelbehörigheterna.



Sveriges MotorCyklister, SMC, tror inte att detta är någon lösning på problemet, utan att det kommer leda till ännu fler motorcyklister utan körkort. Att det blir svårare och dyrare att ta motorcykelkörkort kan leda till att fler börjar köra utan körkort, då risken att bli upptäckt är relativt liten, anser SMC.



– Körkortslösa förare och andra extrema beteenden måste bort från vägarna. Ett sätt är att minska antalet körkortslösa förare är att ge dem som vill köra motorcykel en rimlig och rättvis chans att ta körkort. Vi har tyvärr problem att nå ut till förare med extrema beteenden; exempelvis de som inte har körkort, de som kör i extrema hastigheter, de som kör på olagliga fordon, helt enkelt de som inte är ”riktiga motorcyklister”, säger Jesper Christensen, generalsekreterare i SMC.



Provavgiften för varje enskild motorcykelbehörighet är mer än den dubbla jämfört med provavgiften för bilkörkort. SMC tycker att det är orimligt och kräver att körkortssystemet ska ses över. De har lämnat ett förslag till Näringsdepartementet om att avgifterna ska jämställas med de för bil.

Annons

Annons

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: