Nya Ducati Monster 1200 R

Redan första bilden på presentationen avslöjar frågan jag tänker ställa. Nya Monster 1200 R är en helt ny hoj, inte bara en hoj med ett R som tillägg bakom modellnamnet. Den helt nya hojen riktar in sig mer mot racing snarare än sport eller Streetfighter-segmentet.

Med sina 50 graders nedläggningsvinkel, tightare och smalare konstruktion, samt högre fjädring och kraftigare motor, köper jag fakta. Den kan och ska köras på bana!
  
Provkörningen är förlagd till den privatägda banan Ascari, utanför staden Ronda i södra Spanien. Sexton hojar står uppställda och väntar på att få bli omhändertagna av oss journalister denna dag och leva upp till förväntningarna.

Med 160 hästkrafter istället för 140, ett bantat chassi, lägre vikt och smidda fälgar som delas med Panigale S och R, är förväntningarna rätt högt ställda.

Vad provkörningen gav får ni naturligtvis läsa mer och utförligt om i Bike 1/16, men jag kan säga att det inte var några besvikna miner i depån när kvällen kom, och alla vi journalister var klara för dagen. Hojen gjorde inte bort sig alls och kändes välbalanserad och tillräckligt aggressiv för att förgylla tillvaron för dess blivande ägare.
 
Ett monster som trots sitt aggressivare utseende och bokstaven R i modellnamnet, ger en upplevelse som inspirerar till många timmar bakom styret, utan att skrämmas.