Ny vision för Anderstorp

Förra veckan kunde vi rapportera att Anderstorp slutar med tävlingar. Förvaltaren Anderstorp Motorbana AB bestämde det redan innan polisanmälan på grund av överskrivna bullernivåer kom in från kommunen. Anderstorp Raceway ägs av A-Ringen AB som har flera kommunpolitiker i styrelsen och Gislaved kommun har nu lyft fram en ny vision för motorbanan.

Hans-Erik Johansson, far till den svenska mästaren i Formel Renault 1.6 Erik Johansson, ligger bakom visionen. Johansson pekar ut två problem med motorbanan idag, dels ett bullerproblem och dels ett åskådarproblem. 

För att lösa bullerproblemet har han använt absorberade ljudvallar och läktare i sin design. Han föreslår även att man sätter upp ljudabsorbenter i skogspartiet intill banan. Problemet med tomma läktare vill Johansson lösa genom att besökare på plats ska kunna följa tävlingen bättre än framför TV:n hemma. 

– Den är idag en av de sämsta åskådarbanorna som finns, säger Johansson.

Lösningen är att utforma banan som en arena eller amfiteater. Läktarna har på lägsta sittraden en ögonhöjd på sju meter ovanför banan för att ge bra synfält. I visionen finns det plats för 27 000 sittande besökare. Banan kommer säkerhetsmässigt hålla F1-standard och i visionen flyttar man tillbaka Start/Mål och gör ett nytt depåområde med 32 boxar. 

Det ska finnas möjlighet att arrangera annat än motorsport, så väl mässor som konserter ska kunna fylla Anderstorp Raceway. 

– Under F1-tiden 1973-78 så hade rockbandet AC/DC sin första Europaspelning här. Får vi till det här skulle vi kunna ha hit såväl stora nationella som internationella artister, menar Johansson.

Nu ska A-Ringen AB besluta om visionen under hösten, därefter kan den föras in i en detaljplan som kommer presenteras under våren 2014. Klicka här för att läsa hela visionen på kommunens hemsida. Vad tycker du om visionen för Anderstorp? Kommentera nedan!

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: