MotoGP: Tunga krascher på Le Mans

Det var bäddat för stor spänning när förarna ställde upp sig på gridden inför starten av MotoGP på Le Mans i helgen. Hemmaföraren Johann Zarco parkerade sin Tech 3-Yamaha i pole position efter en storartad insats under kvalificeringen dagen innan.

Med sig i första startled hade han Marc Marquez på sin fabriks-Honda och Danilo Petrucci som visat fin form i sadeln på en av de två Octo Pramac-hojarna från Ducati.

Bakom dem fanns Suzukis Andrea Iannone, Andrea Dovizioso och Jorge Lorenzo som alla tre var lika hungriga på att äntlige knipa en seger. Efter starten förvånande Jorge Lorenzo igen många genom att vara otroligt snabb i väg. Han ledde startfältet, tätt följd av Johann Zarco, Andrea Dovizioso och Danilo Petrucci. Marc Marquez som valt hårdare däck än de flesta andra förare dalade ner till femteplatsen och kunde känna ärkerivalen Valentino Rossi flåsa honom i nacken under de inledande varven.

Andrea Dovizioso hade fått upp farten och lyckades ta sig förbi både Johann Zarco och teamkamraten Jorge Lorenzo på femte varvet. Men lyckan var kortvarig för italienaren som körde av bara tre kurvor senare i kurva sex.

Marc Marquez eldade på ordentligt och utnyttjade fästet i sina hårdare däck till fullt när han tog sig förbi både Danilo Petrucci och Johann Zarco. Hemmaföraren bet tillbaka men lyckades inte behålla andraplatsen. Johann Zarco tog i allt vad han kunde men det resulterade i ett framhjulssläpp och en krasch i kurva åtta som avslutade hans race.

Jorge Lorenzos fart minskade för varje varv och Marc Marquez hittade snart förbi sin landsman och kunde nu fokusera på att dryga ut ledningen. Danilo Petrucci styrde i mål på en storartad andraplats och veteranen Valentino Rossi fick äntligen parkera sin Yamaha på tredjeplatsen. Jack Miller visade även han att Pramac-teamet har stor potential genom att utamana Valentino Rossi under racets slutskede.

Dani Pedrosa säkrade en femteplats åt Repsol Honda men en av de största bedrifterna kom från britten Cal Crutchlow. Efter en brutal highsider under kvalet bars han ut på bår men han satte sig på hojen på söndagen och kämpade sig till en åttondeplats.