MotoGP: Dramatik på Assen

Valentino Rossi vann ett dramatiskt GP på den legendariska Assen-banan i söndags. Det här var hans första vinst för säsongen och den 115:e i 38-åringens karriär.
 
Det var med bara en hårsmån som han lyckades hålla landsmannen och vännen Danilo Petrucci bakom sig under de sista varven av det dramatiska racet. Vinsten var tryggad när två varvade förare, den sista Alex Rins, hamnade precis i vägen för Danilo Petrucci på sista varvet. Senare menade Octo Pramac-föraren att detta berott på att de varvade förarna inte varnats med någon blåflagg.
 
Racet började högst intensivt när Johann Zarco behöll ledningen från poleposition under flera varv. Han hade valt ett mjukare bakdäck och hoppades kunna dra ifrån fältet i början. Försöket misslyckades och han dalade snabbt ner utan en sannolik chans till pallplacering.

Fighten om pallen stod nu mellan fyra förare; Valentino Rossi, Marc Marquez, Danilo Petrucci och Andrea Dovizioso. Mest vinsthungrig var Valentino Rossi som vägrade ge upp sin förstaplats ­– även om han var passerad vid ett flertal tillfällen lyckades han direkt bita tillbaka. Gruppen delades i två i racets slutskede där italienarna duellerade om vinsten medan Marc Marquez och Andrea Dovizioso kämpade för sista pallplatsen.
 
Från ingenstans kom sedan Cal Crutchlow som en raket på sista varvet för att sätta eld i baken på Marc Marquez och Andrea Dovizioso. Han hade jobbat upp ett högre tempo allt eftersom varven fortlöpt och hållit sig utan för några hetsigare strider. Satellitföraren smet förbi Andrea Dovizioso och var bara fyra hundradelar bakom Marc Marquez över mållinjen.