MotoGP: Den gamla hönan värper sin nionde guldtitel!

Valentino Rossi var i storform igår på den Malaysiska racerbanan Sepang. Casey Stoner körde bäst i regnet och vann med nästan femton sekunder före Dani Pedrosa. Vilken comeback australiensaren har gjort! En andraplats och två racesegrar av tre möjliga! Han har är nu också ensam rekordhållare av mest vunna racesegrar i MotoGP under 800-kubiks eran. Valentino Rossi har 19 segrar, medans Casey igår vann sitt 20:e.

När Rossi korsade mållinjen som tredjeman säkrade han sin sjunde titel i den tyngsta klassen. Självklart spexade italienaren till det rejält efter racet. Han stannade till vid sina anhängare och tog emot en höna i teamets färger. En höna och ett stort ägg med siffran ”9” på. Han tog också på sig en t-shirt med texten ”Den gamla hönan”.

Men vilket 250GP-race det bjöds på! MotoGP i all ära men gårdagens 250GP-race var en riktig rysare med Hiroshi Aoyama och Marco Simoncelli i huvudrollen. När det återstod sju åtta varv bytta de som mest ledartröjan fyra gånger under fyra kurvor! De bjöd på härligt hårda, men ändå rättvisa, omkörningar till publikens stora förtjusning. Publiken kunde inte hålla tillbaka sin entusiasm och skrek varje gång tätduon körde om varandra.

Men när det återstod fem sex varv gjorde Simoncelli ett litet misstag när Aoyama var i ledning och gav honom en gratislucka på några tiondelar. Simoncellis effektstarka Gilera räckte inte till för att ta ikapp den luckan på Sepangs långa rakor och Aoyama kunde sticka ifrån. Aoyama hade ett högre tempo än Simoncelli, men hade problem med italienarens effektstarka cykel och hans sena inbromsningar. Men när japanen väl fick det utrymme han så väl behövde hade han inga som helst problem att dra ifrån. Med en sekund per varv försvann han i fjärran samtidigt som Hector Barbera gjorde livet surt för Simoncelli. Sida vid sida accelererade de ut från den sista kurvan och bjöd på ett otroligt dragrace. Simoncelli var någor före men Barbera knappade in och kom troligtsvis precis om Simoncelli.

Domarna beslöt sig för att titta på målfotot och kunde själva inte se att det skiljde något åt de båda förarna. Istället gick andraplatsen till den som hade bästa varvtid. Därmed blev det endast en tredjeplats för Simoncelli, som inför Sepang hade tolv poäng upp till Aoyama. Nu är han 21 poäng efter när det endast återstår en deltävling. 6-8 november avgörs 250GP-titeln på spanska Valencia.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: