Mobilsurf i bil ett växande problem

Förare som skickar SMS och pratar i telefon när de kör har länge varit ett orosmoment. Nu finns nya trafikproblem som är relaterade till mobiltelefonanvändning.

Det amerikanska försäkringsbolaget State Farm har undersökt hur 1 000 amerikanska bilister förhåller sig till säkerheten när de kör bil. Resultatet visar att antalet förare som surfar på internet när de sitter bakom ratten har ökat dramatiskt under de senaste fyra åren.

Det är särskilt unga förare som surfar medan de kör. 29 procent av förarna som är mellan 18 och 29 år gamla använder internet när de sitter bakom ratten, jämfört med 21 procent totalt. Undersökningen visar att surfandet blir mindre och mindre vanligt allteftersom man går ner i åldrarna.

Lagar behövs
21 procent av förarna mellan 18 och 29 år rapporterar att de tittar på sociala medier medan de kör och 20 procent uppger att de uppdaterar sina statusar på sociala medier när de sitter i trafiken. Totalt använder nio procent av alla förare sociala medier när de kör bil.

– Mobilt internet innebär ytterligare ett distraktionsmoment som förare behöver undvika, säger Chris Mullen, som ansvarar för teknikforskning på State Farm. Medan myndigheterna med rätta arbetar för att minska på SMS:andet bakom ratten måste vi nu också tänka på den ökande användningen av mobilt internet medan man kör.

72 procent av de tillfrågade i undersökningen höll med om att lagar och regler behövs för att undvika mobiltelefonanvändningen bakom ratten. Bara 45 procent ställer sig mycket positivt till teknik som kan förhindra att mobiltelefonen används medan man kör.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: