Metzeler Sportec M7 RR

Metzeler är en däckstillverkare som enbart tillverkar motorcykeldäck. Fokus och kunskap ligger på oss som kör på två hjul och som använder våra motorcyklar dagligen. Dessutom följer de marknadens utveckling och vet att ekonomin i världen är tuff och kundernas ekonomiska utrymme minskar. Utifrån den informationen valde Metzeler att fokus­era på tre saker vid tillverkningen av Sportec M7 RR – säkerhet, stabilitet och ­livslängd.
Vid utvecklingsarbetet av Sportec M7 RR användes främst vanliga landsvägar. Man ville bygga ett däck som skulle utsättas för allt ett däck kan utstå under vanlig körning. Men däcket skulle även tåla extrema påfrestningar och därför valde man att tävla på Isle of Man 2014. Man sponsrade stjärnan Guy Martin och försåg honom med Sportec M7 RR i de klasser han tävlade och fick därmed den bästa utvärderingen av däcket. Banan är 60 kilometer lång, innehåller över 250 kurvor och asfalten är av väldigt varierande typ, samtidigt som det nästan alltid råder olika väderförhållanden runt ön. Dessutom är en tävling på sex varv, vilket ger 240 kilometer eller cirka två timmar av extrema påfrestningar. Drömmen för en däcktillverkare som vill se hur produkten fungerar under riktigt hårda förhållanden. 

Sportec M7 RR byggs med dubbel gummi­blandning. På bakdäcket ­sitter en mjukare blandning på sidorna och en hårdare i mitten. Detta ger bättre slit­styrka och grepp. Framdäcket använder bara en ­gummiblandning. Utvärderingen av Metzeler Sportec M7 RR börjar på landsvägen. Nu var dock inte vädret som det brukar vara i Spanien vid detta tillfälle. Istället för värme och sol så var det rejäl blåst och regn, vilket resulterade i att det inte gavs tillfälle att testa det helt nya Racetec RR på bana, som också var tanken, så det får vi återkomma till vid ett annat tillfälle.  De uppställda provmotorcyklarna som fanns till buds var BMW S 1000 RR och S 1000 R. ­Superbikes och muskelmaskiner, det segment som Sportec M7 RR riktar in sig mot. Landsvägskörningen bestod av varierande underlag och hastighet samt mer eller mindre regn och våta vägbanor hela tiden. Intrycken från körningen på landsvägen är positiva. Känslan och greppet i däcken är mycket bra. Redan från start med kalla däck har man bra fäste och fint förtroende och däcken förmedlar kontakten med vägbanan.

På Almeria Racetrack gavs möjlighet att prova egenskaperna för däcket på bana. I regn. Och även under dessa omständigheter, högt tempo med hårda accelerationer och rejäla nedlägg, är greppet mycket bra och inte en enda gång fick man känslan av att det skulle släppa och försätta föraren i en pinsam situation. Ett däck med bra känsla och feedback. Sportec M7 RR finns i de vanligaste storlekarna för dagens sporthojar och priset ligger på 1 715 kr fram (120/70-17)och 2 259 kr bak (180/55-17).

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: