Mästerskapet avgjort!

Som ställningen såg ut när förarna ställde upp på gridden inför säsongens sista race skulle det krävas mycket för Andrea Dovizioso och Ducati att ta hem VM-guldet framför Marc Marquez och Honda.
 
Honda föraren behövde bara placera sig inom topp 11 för att säkra mästerskapssegern om Andrea Dovizioso körde i mål på första plats. Men chansen fanns fortfarande för italienaren och det märktes av på spänning i luften innan start.
 
Det blev dock en
drömstart för Honda där Marc Marquez var först i in i kurva ett, tätt följd av sin teamkamrat Dani Pedrosa som kunde skydda honom från angrepp från Andrea Dovizioso. Men kanske främst från den andra av Ducatis fabriksförare, Jorge Lorenzo, som satte ett högt tempo från start.
 
Fransmannen Johann Zarco närmade sig toppförarna som en målsökande missil. Redan på andra varvet tog han andraplatsen från Dani Pedrosa. Johann Zarcos framfart på satellit-Yamahan var inte direkt smickrande för fabriksförarna Maverick Vinales och Valentino Rossi.
 
På varv tre kände Marc Marquez av att Johann Zarco flåsade honom i nacken och släppte villigt förbi honom för att inte riskera en farlig fight i onödan. Men spanjoren lät honom inte rycka åt sig någon ledning utan höll sig hack i häl.
 
Ducati-förarna följde dem åt på fjärde respektive femte plats och det var svårt att avgöra vem som hade högst tempo. Det dröjde inte lång tid innan dem främre av dem, Jorge Lorenzo, fick meddelade på sin display att skifta till ”mapp 8”. En signal som under racet i Malaysia tidigare klart betydde ”lämna plats åt Dovi”. Meddelandet dök upp fyra gånger utan att spanjoren flyttade sig och lät teamkamraten med chans till VM-guld köra förbi.
 
Framme i täten började Marc Marquez känna att han hade högre tempo än Johann Zarco. Suget att få vinna mästerskapet genom en sista seger blev för stort och han tog sig förbi fransmannen i sista kurvan. För att säkra ledningen gick han in hårt i kurva ett, men lite för hårt. Han tappade greppet fram och såg ut att gå omkull. Men precis som han gjort så många gånger förut rädda han upp det på armbågen och knäet. Han tappade dock ner till femteplats.
 
Han flyttade dock upp till tredje plats efter att båda Ducati-förarna kraschade bara ett varv senare. Mästerskapet var nu säkrat men publiken kunde njuta av några sista varva med en fin fight mellan Johann Zarco och Dani Pedrosa som slutade med att Honda-föraren tog segern.
 

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: