Marc Márquez världsmästare 2013

 

Márquez stod i pole med Lorenzo och Pedrosa bredvid sig. Tog Lorenzo vinsten behövde Márquez placera sig fyra eller bättre. Inte helt oförväntat tog Lorenzo ledningen in i första kurva och de första varven drog en klunga bestående av Lorenzo, Pedrosa, Márquez, Bautista och Rossi iväg. Lorenzo sa efter racet att han på morgonen bestämt sig för att hålla nere tempot för att få mer trafik kring Márquez.

– När vi kom hit var min strategi att skapa en ledning tidigt i racet, berättar Lorenzo. Egentligen hade jag inte bestämt mig, men jag berättade för pressen att jag skulle försöka skapa en lucka så Márquez inte skulle veta min taktik. Men efter Warm-Up hade vi ett möte och jag bestämde mig för att ändra strategi och försöka sakta ner racet lite grann, under de första varven, så jag inte hade någonting att ångra. 

Márquez körde försiktigt på tredjeplats medan Pedrosa, som inte hade någonting att förlora, startade en intensiv duell med Lorenzo. Pedrosa körde om Lorenzo flera gånger, men 2012 års världsmästare kontrade direkt varje gång. Vid ett tillfälle kontrade Lorenzo i kurva två vilket ledde till närkontakt och Pedrosa hamnade utanför banan. Men Pedrosa kunde snabbt vända upp och var tillbaka som femma. 

– Jag började bra och kunde se att Jorge inte försökte köra för fort i början, berättar Pedrosa. Jag försökte köra om men varje gång kontrade han. Vi hade en bra fight. Jag försökte ändra mina omkörningar så det skulle bli svårare för honom att ta sig om, men han hittade alltid ett sett. Några gånger körde han för hårt och den andra gången kraschade jag nästan i kurva två. 

Lorenzo började sedan öppna upp en lucka och Rossi hade inte tempot för att komma ikapp och utmana Márquez. Pedrosa kunde ta sig om Rossi och Bautista, när han kom ikapp Márquez släppte rookien förbi honom och det blev topp tre vid målflagg. Márquez är den yngsta MotoGP-mästaren någonsin och slog en hel bunt med rekord på vägen. 

– Du vet… det här har varit en dröm för mig! Jag förväntade mig inte att den skulle gå i uppfyllelse under min första MotoGP-säsong! Det känns så bra, sa Márquez efteråt. 

Klicka här för att se diverse klipp från racet. Till höger hittar du ett bildspel. Idag börjar testerna på Valencia då vi bland annat kommer få se Moto2-förarna Pol Espargaro och Scott Redding ta steget upp och Hayden och Crutchlow i sina nya team.

%d bloggare gillar detta: