Många körkortsåterkallningar

Totalt återkallades 34 352 körkort under förra året, jämfört med 39 639 under 2013. Men 2013 gjordes också en extra ansträngning för att avsluta ärenden som blivit liggande.

– Resultatet för 2014 pekar på en stabil nivå som speglar min uppfattning om var vi bör ligga i vårt arbete med att återkalla körkort, även om en viss variation mellan åren är naturlig, säger Transportstyrelsens körkortsdirektör Katarina Fröberg till Vi Bilägare.

Den vanligaste orsaken till körkortsåterkallning är kategorin ”En väsentlig överträdelse”, vilket oftast innebär fortkörning. 18 240 körkort blev återkallade med den motivationen. Näst högst är rattonykterhet som orsakade 6 438 återkallningar under året.

– Att vi återkallar i en större omfattning än tidigare är visserligen en indikation på att vi är effektivare idag, men det är viktigt att poängtera att vi inte har som ambition att återkalla som många körkort som möjligt. Vårt uppdrag är att utreda om en person kan förväntas vara en lämplig och trafiksäker förare eller inte, säger Katarina Fröberg.

Diskutera: Borde det vara lättare eller svårare att bli av med körkortet jämfört med i dag?

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: