Lundh inför söndagens premiäri VM

Fredagens friträningar och helgens första kvalificeringar är nu avslutade i Supersport och Superbike VM. Alexander Lundh tangerade sin personbästa på Philip Island, 1.38.3, under friträningen och sänkte varvtiden med sju tiondelar under helgens första kval till 1.37.608. Lundh har därmed kapat över en sekund i förhållande till de absoluta toppförarna, från drygt fyra sekunder till nu under tre.

– Jag får vara nöjd med tiden, det var svåra förhållanden. 35 grader varmt och uppemot 60 grader i asfalten som mest. Mitt problem är väl egentligen att jag fortfarande kör som om jag körde en tusenkubikare. Jag kör fort in i svängarna och får vänta länge innan jag kan gasa igen. Killarna här kör något långsammare in i kurvorna och börjar istället gasa tidigare, en sexhundrakubikare har ju inte mycket effekt jämfört med en tusen.

– Vi har jämfört datalogging med Robbin Harms och jag hänger med honom helt ok, men det är på det sista partiet jag tappar väldigt mycket. Så där finns det mycket att hämta hem. Men sedan är det ju så svårt att få till bra inställningar här också, framförallt drevningen är svår. Då vinden vänder fram och tillbaka så kan det ibland funka bra och ibland inte alls på rakan beroende på om man har med eller motvind. Men vi börjar iallafall hitta runt och jag hoppas verkligen att jag kan köra en 1.36-tid imorgon, säger Alexander Lundh.

Kawasaki-föraren Joan Lascorz tog pole (tillfälligt då helgens andra kval körs på lördag) med 1.34.629. Det må vara få förare på plats, men det är jämnt i Supersport VM! Endast 16 förare kommer till start nu till helgen och topp fyra skiljdes åt av endast 1.5 tiondel. Danske Robbin Harms kvalade in på en elfte plats, 1.36.295.

I Superbike VM är fortfarande Ducati snabbast på Philip Island, Ducati dominerade som bekant de officiella testerna på banan inför premiären. Althea Racings Carlos Checa var snabbast med 1.32.155. Körandes för Ducatis fabriksteam i Superbike VM var Michel Fabrizio endast sju tusendelar efter den snabbe kraschbenägne spanjoren. Leon Haslam slog sig in Ducati-lägret med sin Suzuki Alstare, framför Shane Byrne (Althea Racing) och Noriyuki Haga (Ducati Xerox).

Snabbaste Yamaha hittar vi först på en tiondeplats. Cal Crutchlow var nästan sekunden efter dagens bästa varvtid, medans hans teamkollega fick nöja sig med en total 13:e plats och ytterligare några tiondelar efter.

Av de totalt 24 förarna i Superbike VM hittade vi bästa BMW S1000RR på en 16:e plats genom Troy Corser. Ruben Xaux kraschade redan under det andra varvet på friträningen och körde endast fyra varv under kvalet och fick nöja sig med en total 19:e plats. I år finns det ytterligare ett BMW-stall i Superbike VM, Team Reitwagen BMW. Ett team där även Johan Stigefelt är involverad. Deras förare var 17:e (Andrew Pitt) respektive 20:e (R. Resch) snabbast.

Dagens långsammaste förare var Nicky Haydens lillebror, Roger Lee Hayden körandes för Team Pedercini. Imorgon får alla en ny chans att förbättra sig då premiärhelgen fortsätter med det sista och avgörande kvalet. Racen sänds live på Eurosport 2.

%d bloggare gillar detta: