Kommentarer från MotoGP-testet – dag 1

Den första dagen är avklarad i årets första officiella MotoGP-test från Sepang i Malaysia och här följer några kommentarer från förarna.
 
1.a: 2.00,262
Marc Marquez Repsol Honda: ”Jag testade tre olika hojar under första dagen. Den jag tävlade med förra säsongen, 2015 års racern och en utvecklad version av fjolårshojen. Bestämde mig för den sistnämnda. Efter två månaders uppehåll tog det några varv att komma igång igen, men på slutet av första dagen satte jag på nya däck för att se hur jag stod mig i konkurrensen och det kändes bra.”
 
2.a: 2.00,380
Valentino Rossi Movistar Yamaha: ”Det känns bra att vara snabb igen direkt efter vinteruppehållet. Jag kunde matcha Marquez, Lorenzos och Pedrosas tider, både med nya däck, men även med racedäck som gått ett antal varv. Yamaha har utvecklat hojen också. Fabriken gör små förändringar, sällan många steg på en gång, men de lyckas alltid göra det till det bättre och då har jag lättare att förstå vad som sker och anpassa mig.”
 
3.a: 2.00,521
Jorge Lorenzo Movistar Yamaha: ”Att Yamahan är med i toppen direkt, speciellt på Sepang som är en bana som hojen normalt inte gillar, är riktigt glädjande. Fabriken har gjort ett kanonjobb under vintern och jobbat mycket med stabiliteten på hojen vid inbromsning, utan att förlora fördelen vi har i Yamahans kurvhastighet. Nu väntar vi bara på att testa den sömnlösa växellådan vid nedväxlingar också.  Dessutom är jag i bättre form än någonsin tidigare då jag har en ny fystränare och lagt om upplägget med träning till i år.”
 

Övriga intressanta kommentarer från gårdagens träning.
 
4.a: 2.00,617
Andrea Dovizioso Ducati Factory: ”Vi kör vidare med fjolårshojen, version 14.3. Den nya är inte redo ännu och därför jobbar vi vidare med den gamla. Men jag är mycket nöjd ändå. Vi provade en del chassijusteringar och jobbade mycket med vidareutvecklingen av elektroniken. Främst inom traction control, men även med motorbromsen och hur den ska bete sig. Tempot fanns där direkt och vi var inte långt ifrån de snabbare förarna varvtidsmässigt.”
 
8.a: 2.01,556
Stefan Bradl Forward Racing Yamaha: ”Det känns skönt att vara bland de tio främsta så här inledningsvis första dagen. Bra att vara snabbast i Open-klassen också. Det är viktigt. Känslan i den nya hojen är bra, men jag har fortfarande att lära mig och förstå Magneti Marelli elektroniken. Den skiljer sig från Hondas egen elektronik som jag använde förra året på fabrikshojen. Men överlag är jag nöjd med dagens tester”
 
14.e: 2.02,225
Aleix Espargaro Team Suzuki: ”Det var en bra första dag för oss. Både jag och Vinales, samt våra bägge testförare Takuya Tsuda och Nobu Aoki har kört många varv under dagen utan några problem. Vi behöver naturligtvis mer effekt i motorn, men det kommer framöver. Idag fokuserade vi istället på chassit och att förstå vad som sker när vi gör ändringar. Suzukin passar mig mycket bättre än Hondan som jag tidigare körde. Det är skillnader som dag och natt när det gäller chassit och styrkan är i inbromsning och kursändring. Det vi jobbar på just nu är få bort hjulspinnet ur kurvorna. Kanske kan vi hitta en annan balans på hojen som avhjälper problemet utan att påverka negativt på övriga egenskaper istället.”
 
15.e: 2.02,285
Alvaro Bautista Factory Aprilia: ”Det känns som det varit en bra dag. Vi har jobbat vidare med hojen från testet på Valencia och jobbar mycket med stabilitet och motorstyrningen. De problem som vi tidigare upplevde med den nya motorn var borta och vi kunde jobba vidare med elektroniken. Aprilian är som en elmotor, den drar helt linjärt genom registret, till skillnad från tidigare Hondan som jag körde. Där kom kraften mer explosivt på toppvarv. Det som saknas är dock mer effekt i motorn på topp.”