Johan Gustafsson fri från al-Qaida

Uppgifterna dök först upp hos kvällstidningen Expressen men bekräftas nu av Utrikesdepartementet. Han ska ha släppt fri från sin fångenskap hos al-Qaida i Mali och är nu på väg hem till Sverige. Han är en av de svenskar som suttit allra längst som gisslan.
 
Artikeln uppdateras löpande med allt eftersom mer blir känt om läget.

17:30 Johan Gustafsson har nu landat i Sverige. Det är ännu inte känt vad som ligger bakom frigivandet. Klockan 19:00 ikväll håller utrikesministern och polisen en pressträff som sannolikt klarlägger vad som skett.
 
Enligt Sveriges radios reporter Fernando Arias ska läget i Mali varit bitvis turbulent de senaste åren och under en av de värre perioderna tappades kontakten med kidnapparna. Det fick Johan Gustafssons familj att ta kontakt med en sydafrikansk hjälporganisation som kallas Gift of the Givers, något vi rapporterat tidigare om på Bike.se. De jobbade med fallet fram till i våras då de meddelade att de gett upp försöken.

27/6 – 07:34 Under den presskonferens som hölls av utrikesminister Margot Wallström och Anders Wretling, tillförordnad chef för utredningsenheten vid Polisens Nationella operativa avdelning meddelades att Johan Gustafsson släppts fri några dagar innan gårdagens uppgifter nådde allmänheten. Utrikesministern och Anders Wretling svarade inte på några frågor om omständigheterna kring frisläppningen med hänvisnig till att det kunde skada de myndigheter och organisationer som Svenska staten sammarbetat med. De underströk att den svenska statens förhållning att inte betala ut lönsensummer i sådana här fall fortfarande står fast.

Anders Wretling intygade att polisen kännt till Johan Gustafssons sitution sedan dagen efter kidnappningen och att men sedan dess arbetat intesivt för att få honom frigiven. Arbetet ska ha försvårats av de stundtals turbulenta tillståndet i Mali. Margot Wallström menade att Johan Gustafssons fall varit något hon personligen satt som en hög prioritet sedan hon tillträtt på sin nuvarande post. De båda besvarade inga frågor om varför frigivningen skett just nu efter Johan Gustafssons fem år i fångenskap.

 

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: