Ingen tar ansvar för dåliga hjälmar

Svenska Testfakta lät forskningsinstitutet RISE testa skyddet hos åtta hjälmar om säljs på den svenska marknaden. Resultatet visade att tre modeller inte klarade av att möta de lagstadgade kraven.
 
De tre sämsta hjälmarna var Caberg Duke II, VCAN V210 och Schuberth C3 Basic. Caberg var sämst och gav ett mycket dåligt skydd mot baksidan av huvudet. Ett test som simulerade ett slag mot en gatsten fick huvudet ta emot g-krafter 73 procent över kraven i standarden för motorcykelhjälmar.
 
Inte heller VCAN, som säljs av Jula, och hjälmen från Schuberth klarade kraven i standarden. VCAN fick underkänt för både hakbåge och baksida medan Schuberth hade störst problem med baksidan.
 
Alla tre underkända hjälmar är öppningsbara. En allvarlig brist är att det inte finns någon myndighet har befogenhet att plocka bort hjälmar som visar sig missa kraven. Enligt Testfakta har tillsynen av marknaden för motorcykelhjälmar fallit mellan stolarna hos Konsumentverket och Transportstyrelsen. Detta ska tidigare ha påtalats för regeringen av tjänstemän på Transportstyrelsen men hittills har det inte skett någon avgörande förändring i frågan.
 
Caberg menar att Duke II kontrollerats löpande under alla år som den tillverkats, som del i modellgodkännandet. Under dessa tester ska den aldrig hamnat utanför godkänd nivå. Tillverkaren utreder nu vad som kan ha lett till det dåliga resultatet.
 
Du kan läsa mer om testet här.
 

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: