Helgens roadracing i Imatra

Första racet kördes redan 1962 och under drygt 20 år fortsattes det att tävlas på gatorna i finska staden Imatra.  Totalt kördes Imatranajo 25 gånger innan det sista racet 1986, då hade staden till och med fått stå som värd för tävlingar i VM-sammanhang.
 
I helgen gjorde tävlingen en efterlängtad comeback med många tävlande i flera klasser. Fredagen ägnades åt kval och liksom lördag förmiddag men på eftermiddagen var det dags för race.
 
Den inledningsvis våta
vägbanan hade nu torkat upp. I Supersportklassens första race togs ledningen av Marek Cerveny från start med Joey den Besten tätt bakom. De ryckte ifrån Thomas Walther som fick kämpa hårt om tredjeplatsen med Pierre Yves Bian. Marek Cerveny kom ner i varvtider under två minuter och kunde tryggt säkra vinsten efter att Joey den Besten brutit racet under de sista varven. Fjärde man över mållinjen var Wolfgang Schuster men han fick tidsbestraffning efter en tjuvstart och flyttades till sjätteplacering efter racet. Det innebar att Anders Blacha fick fjärdeplatsen och Arnaud Seydoux knep femteplatsen. Svensken Björn Gunnarsson körde in på sjunde plats.
 
Första racet i Superbike-klassen leddes inledningsvis av Sebastian Le Grelle som följdes av Vincent Lonbois som senare fick tidsbestraffning för tjuvstart. Pauli Pekkanen och Didier Grams hakade på som tredje och fjärde man. Erno Kostamo och Juha Kallio startade som 15:e respektive 16:e på startfältet men körde upp sig till femte och sjunde plats. Över mållinjen var Le Grelle först följd av Lonbois och Grams. Finländarna Kostamo, Pekkanen och Marko tog fjärde, femte och sjätte plats. Juha Kallio fick nöja sig med en nionde plats.
 
Söndagens Supersport-race blev återigen uppvisning av Marek Cerveny och Joey den Bestens förmågor. De tog återigen ledingen och drog ifrån resten av startfältet. Pierre Yves Bian utmanades av Thomas Walther om tredjeplatsen. Joey den Besten vägrade släppa iväg Marek Cerveny ur sikte genom hela racet men kunde aldrig komma förbi. Pierre Yves Bian och Thomas Walther hade däremot en livligare fight med flera omkörningar, Pierre Yves Bian var dock till sist först över mållinjen. Femteplatsen togs av Anaud Seydoux och Björn Gunnarson kom i mål som tionde man.
 
Det andra Superbike-racet blev en spännande historia. Sebastien Le Grelle tog starten följd av Jochem van den Hoek, Vincent Lonbois, Pauli Pekkanen och Erno Kostamo. Den sistnämnde satsade återigen hårt från ett plats längre bak i startfältet. Van den Hoek sjönk genom fältettill sjätte plats. Lonbois kom ikapp Le Grelle och de tampades hårt i flera varv. Kostamo och Pekkanen hann i fatt Grams och lyckades köra om. Lonbois hade en knapp ledning framför Le Grelle när de kom in på sista varvet. Men Le Grelle höll sig på banan och lyckades utöka ledningen för att tryggt korsa mållinjen som vinnare. Kostamo försvarade de finska färgerna genom att storma i mål som trea med Pekkanen bakom sig på fjärdeplats.
 
Tävlingen som var en del i IRRC-serien utvärderades som en succé av organisationen själv och deras förhoppning är att komma tillbaka igen nästa år. Den snabba och säkra banan i kombination med den hängivna motorklubben som arrangerade tävlingen nämndes som några anledningar bakom det lyckade resultatet. För att inte tala om de hårt kämpande deltagarna och de taggade besökarna. 

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: