Head up-display och laserljus från BMW

BMW har länge jobbat med några av de mer tekniska systemen för belysning i hojvärlden såsom adaptiv helljus, kurvljus och LED.
 
Mycket har först tagits fram för tillverkarens bilar och sedan hittat över till tvåhjulingarna. Så är också fallet med senaste lasertekniken. På tech-mässan CES i Las Vegas visar BMW en K 1600 GTL med laserprojektorer till helljuset.
 
Det kritvita laserljuset ska förlänga helljusets räckvidd till mastiga 600 meter och det ska vara i det närmaste underhållsfritt. Det enda kruxet är att tekniken är alldeles för dyr för att lönsamt kunna erbjudas till motorcyklar. Framtiden får utvisa om det någonsin blir verklighet med laserljus i lyktorna på hojsidan.
 
En andra nyhet som BMW presenterar på CES i år är en egen hjälm med head up-display. En teknik det pratats om i åratal men som det hittills inte blivit mycket av. Med BMW:s tekniska och ekonomiska muskler kanske det kan bli ändring på detta.
 
Hjälmen som ännu är ett koncept ska kunna erbjuda indikationer om däckttryck, olje- och bränslenivå, hastighet och vald växel direkt i synfältet.
 
En framåtriktad kamera kan spela in din färd men även läsa trafikskyltar och påminna dig om den aktuella hastighetsbegränsningen. Ytterligare en kameralins ger dig tillgång till en digital backspegel i head up-displayen, så klart kan även anvisningar från navigatorn visas i hjälmen.
 
Diskutera: Vad tycker du om tekniken?  

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: