Hårda fighter och tuffa fall på Phillip Island

Yamahas och Ducatis fabriksteam hade inte lyckats något vidare under helgens regniga träningar och kval vilket gav hela fyra förare från satellitteam plats i första och andra startled.
 
Nyblivna världsmästaren för Repsol Honda-teamet Marc Marquez startade racet från poleposition. Jämte honom hittade vi de två privatförarna Cal Crutchlow och Pol Espargaro som kör LCR Honda respektive Tech 3 Yamaha. Suzukiföraren Aleix Espargaro, Marc VDS-Honda-piloten Jack Miller och Avintia Ducati-föraren Danilo Petrucci utgjorde andra startled.
 
Pol Espargaro fick
en lysande start och tog ledningen under första varvet men det tog inte lång tid innan Marc Marquez kört ikapp den lilla luckan och stormade förbi Yamaha-föraren. Pol Espargaro tappade flera placeringar medan nyblivna världsmästaren skruvade upp tempot och han fick snart till en lucka till den främre klungan.
 
Cal Crutchlow som visat fin form runt den vind- och regnpinad banan hela helgen fightades med Aleix Espargaro om tredjeplatsen. Britten hade ett högre tempo, fick en omkörning att sitta och ställde in siktet på Marc Marquez. Vid det här laget såg dock Marc Marquez ledning ut att vara mycket svår att göra något åt.
 

Valentino Rossi kvalade rekorddåligt men kämpade sig upp genom fältet på ett vis som vi sett honom göra många gånger tidigare. 37-åringen som startade från femte startled visade att han absolut har fysiken kvar för att köra ifrån sina betydligt yngre konkurrenter.
 
På varv nio hände det enda som kunde äventyra Marc Marquez ledning. Han gjorde ett misstag vid inbromsning och tappade greppet med framhjulet. Spanjoren klarade sig oskadd men motorcykeln var så pass illa tilltygad att racet var över. Han menade att det inte låg något mekaniskt fel eller problem med däcken bakom fallet utan att det berodde helt på ett misstag från honom.
 
Cal Crutchlow hade satt en fart som var svår för resten den främre klungan att matcha vilket gjorde att han hade en betryggande ledning när Marc Marquez gick i backen. Med mindre än halva racet kvar var han på väg på mot sin andra vinst under MotoGP-karriären. Den första kom så sent som under årets race på Brno och var en historisk sådan för britterna.
 
I racets slutskede hade Valentino Rossi kämpat sig upp till andraplatsen. Suzukiförarna Maverick Vinales och Aleix Espargaro utmanade Ducatis Andrea Dovizioso om tredjeplatsen i en av racet mer underhållande fighter.
 
Det var dock ingen som kunde utmana Cal Crutchlow om vinsten. Han segrade bekvämt framför Valentino Rossi som återigen bjudit oss på en makalös uppkörning. Maverick Vinales tog tredjeplatsen framför Andrea Dovizioso efter att Aleix tagit i lite för hårt, tappat greppet i fram under inbromsning och kraschat.
 
Veteranen Nicky Hayden som tagit den skadade Dani Pedrosas plats i Repsol Honda-teamet körde dessvärre av efter att hans dust med hemmasonen Jack Miller blivit lite väl intensiv.
 

Resultat: Australian MotoGP: 
1. Cal Crutchlow 
2. Valentino Rossi 
3. Maverick Viñales 
4. Andrea Dovizioso 
5. Pol Espargaro 
6. Jorge Lorenzo 
7. Scott Redding 
8. Bradley Smith 
9. Danilo Petrucci 
10. Jack Miller