Gotland Grand National 2012

Världsmästaren i enduro, Pierre Alexandre Renet, kom till ön som regerande mästare och fast besluten att ta segern återigen. Han gjorde dock ett misstag i starten och vurpade i första kurvan. Men loppet är långt och han jobbade sig upp i ledning som han därefter kunde hålla ända in i mål. Farten var – i alla fall för alla som körde motionsklassen – helt sanslös, med tankstopp hade "Pela" varvtid på 29 minuter.
– Det fanns de som sa att jag vann i fjol för att Mats Nilsson inte var med, skönt att få slå honom den här gången, konstaterade "Pela" som också varit världsmästare i motocross.

Mats "Lappen" Nilsson hade en grym början av loppet, men gjorde en krasch där han tappade luften och blev helt borta en stund. Mats Nilsson som vunnit Gotland Grand National är dock gjord av ett annat virke än vi vanliga dödliga och kom inte bara upp utan kunde också jaga ikapp och bli tvåa.

– Jag har i alla fall inte blivit slagen av någon svensk ännu, konstaterade Mats efter loppet och gratulerade "Pela".

Tredje platsen tog Even Heiby från Norge före Ivan Cervantes, och Carl-Johan Bjerkert samt Matti Seistola som också var de enda som lyckades köra sju varv. Banan var i år omdragen vilket förlängde varvtiden. Anders Eriksson uppskattad att skillnaden kunde vara uppemot en minut för elit, vilket också gjorde att relativt få i motionsklasserna kunde köra sex varv, endast de sex främsta i motion upp till 29, nio i 30-39, fyra i 40-49 och endast en i 50-65.

På plats fanns Johan Ejeborg från SVT som gjorde en livesändning av evenemanget. Följ länken här till höger för att se det från SVT-play. Vid fem minuter vackra startbilder från i fjol, runt 40-50 minuter ganska bra exempelbilder på hur GGN kan upplevas. Fantastisk bra produktion med relativt små medel. Missa inte den videon.

Anders Eriksson konstrade också att det i år var extremt halt.
– Det är nästan bättre om det spöregnar för då sköljer det rent på kalkstenen. Att köra här är exceptionellt, kalkstenen är halare än kalkonsnor.

Körde du? Vad tycktre du om banan i år?

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: