ExploreBike: Enduroläger

Offroadkörning är både kul och användbart för mig som äventyrsåkare. Den här helgen fick jag möjlighet att vara med på ett enduroläger i Revinge och Sturup.

Endurolägret var organiserat av FMCK och alla instruktörerna är aktiva tävlingsåkare i enduro – Franz Löfquist, Emil Löfquist, Marcus Torkelsson och Emil Carell.

Träningen var förlagd till två dagar och varje dag var det fyra olika stationer med allt från gräskörning, sand, tekniska partier, lera, rötter etc.​

Innan jag åkte till lägret mellanlandade jag på Lillemans MC i Lund för att förbereda min hoj. Lillemans MC håller på att flytta till sina nya lokaler. De kommer bland annat ha en toppmodern verkstad med sex arbetsstationer.

När jag kör offroad brukar jag ibland (beroende på förhållandena) ta bort gummiskydden till fotpinnarna. På Ténéré 700 är detta väldigt lätt att göra då det endast är en gummibussning som fäster i fotpinnen.

För närvarande kör jag med ett par Michelin Tracker som är ett allround offroaddäck som håller länge. Härnäst skall jag lägga på ett par Michelin Desert Race. Även om det är ett däck för rallykörning så tror jag det skall passa bra för min kommande körning som blir en hel del grusvägar.

Den nya butiken hos Lillemans MC från ovan. Skyltarna är inte uppe än men det kommer vara en avdelning för Yamaha och en för Honda.

Deras gamla lokal är precis stängd och de var i full färd med att ställa i ordning butiken med motorcyklar, tillbehör, kläder och hjälmar m.m.

Första dagen på lägret var på Revinge och förhållandena var riktigt blöta. Det hade regnat de senaste dagarna och det gjorde alla banorna riktig hala.

Uppstart för dagen. Hojen och skyddsglasögonen höll sig inte så här rena särskilt länge…

En av instruktörerna (Frans Löfquist) hade kittat sin Yamaha WR250F med ett speciellt dekalkit. Han var trea på SM i enduro och då fick numret pryda hans front.

Första passet var gräskörning. Acceleration, inbromsning och kurvtagning var en utmaning på det hala underlaget.

Marcus Torkelsson ger instruktioner för sittande körställning och kurvtagning.

Ett av momenten var uppförskörning i sandbackar. Perfekt träning för mitt planerade äventyr till Afrika. Det tog några vändor innan tekniken började sitta och gashanteringen var på plats (ju mer desto bättre…).

Uppstart dag två på Sturup. Regnet hade forsat ner under natten men det var uppehåll under hela dagen, vilket underlättade något i körningen.

Franz Löfquist och Emil Löfquist diskuterar upplägg för dagens träning.

Emil Carell instruerar i hur man kör i lera och hanterar hojen på branta nedförskörningar.

En efterlängtad fika med kaffe och julmust.

Högt vatten på flera platser längs banan.

Några av backarna i skogen var riktigt utmanande. På Ténérén är det möjligt att koppla bort ABS:en och det är nödvändigt i denna typ av terräng.

Vill man vara med på kommande enduroläger kan man kika in på hemsidan för FMCK Malmö. Sannolikt kommer ett liknande genomföras till våren.

ExploreBike och projektet GLOBAL RIDE:

Global Ride är ett projekt där jag har som mål att köra motorcykel på alla jordens kontinenter.

Läs mer om mig och mitt projekt på www.explorebike.se.

Facebook: explorebike.se

Instragram: explorebike.se

Youtube: explorebike.se

%d bloggare gillar detta: