Förslag om P-avgifter kritiseras

I dag parkerar tvåhjuliga motorcyklar och mopeder klass I gratis i hela Stockholm på de parkeringarna som är särskilt framtagna för motorcyklar.
 
Men i ett förslag till totalöversyn av parkeringsreglerna och avgifterna i huvudstaden föreslås att den förmånen ska tas bort. Detta trots att syftet med förslaget är att öka framkomligheten, minska klimatpåverkan och förbättra luftkvalitén genom minskad biltrafik.
 
Förslaget innebär bland annat att motorcyklister ska betala 50 procent av bilavgiften för att parkera. Just detta har fått Sveriges motorcyklister (SMC) att reagera.
 
– Att Stockholms stad gör en översyn av P-regler och avgifter är rimligt med tanke på hur staden växer och behovet av utrymme och god miljö för oss som bor här. Men, det är inte rimligt att enbart tala om att minska biltrafik och helt bortse från motorcyklarnas unika egenskaper och fördelar i storstäder. Den höga avgiften och avgiftsförslaget gör det också helt ointressant att parkera fler än en MC per ruta vilket gör att motorcyklar och mopeder klass I kommer att använda sig av fler bilparkeringar istället, säger Olle Henriksson, ordförande i SMC i ett pressmeddelande.
 
Trafikkontoret i Stockholms stad meddelar att inga fordon kommer att kunna undantas från parkeringsavgifterna. Det gäller även bussar, lastbilar och motorcyklar.
 
– Förslaget är ute på remiss och vi tar tacksamt emot alla synpunkter innan beslut fattas, säger Erik Johansson som är Trafikkontorets presstalesperson.
 
Förslaget lades fram i månadsskiftet november–december och det är nu ute på remiss. I vår ska förslaget upp i nämnden och passerar det där kan de nya reglerna införas redan till hösten.

Klicka här för att skriva under SMC:s namnsinsamling mot införandet av p-avgifterna.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: