Förslag om inkomstbaserade böter

Sedan 2003 har Socialdemokraterna motionerat för att fortkörningsböter ska utgå i form av dagsböter, uppger Metro. Även Folkpartiet och Centerpartiet har lämnat in liknande motioner de senaste åren. I år har även Sverigedemokraterna motionerat för inkomstbaserade böter, inte bara för fortkörning utan även för "köra mot rött, omkörning i kurva med skymt sikt med mera". 

Partierna har inspirerats av systemet som finns i Finland. Nyligen fick åländske affärsmannen Anders Wiklöf fortkörningsböter för att ha kört 77 kilometer i timmen på 50-sträcka. Bötesbeloppet blev över motsvarande 800 000 kronor. 

David Lång (SD) och Mikael Jansson (SD) motiverar förslaget med att dagens böter är "avsevärt mindre kännbart för välbeställda än för mindre bemedlade". 

– Nej, vi har väl inte tittat på det här på djupet. Det kan man väl inte säga. Vi bara konstaterar att det är så där, säger Jansson till Metro på frågan om förslagets effekter ur trafiksäkerhetssynpunkt. 

Lång och Jansson lämnade in en identisk motion 2012, den gick dock inte igenom likt många andra liknande motioner genom åren. Vad tycker du om inkomstbaserad böter? Kommentera nedan!

Klicka här för att komma till finska polisens hemsida där du kan räkna ut diverse böter baserat på din inkomst. 

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: