Försäljning vid väg trafikfarligt

 

Nu börjar säsongen då vägförsäljningen drar igång. För att få sälja varor längs vägarna krävs tillstånd, ett tillstånd som ges först efter att trafiksäkerheten på den planerade försäljningsplatsen har prövats.

Försäljare ska alltid bära med sig sitt tillstånd och kunna visa upp det vid förfrågan. Om de inte har det kan de polisanmälas. Vid en ansökan om försäljning gör trafikingenjörer en bedömning och försäljaren kan då tvingas välja en annan plats.

Försäljning får inte ske för nära vägen och fordon ska kunna köra in och ut från platsen på ett säkert sätt. En rastplats brukar anses lämplig. Ingen försäljning får heller ske längs vägar där hastigheten är högre än 80 km/h, och Trafikverket avråder därför bilister att stanna till för att handla om de stöter på en försäljare vid en sådan plats. Som köpare har man också ett ansvar.

Trafikverket ska undersöka vägförsäljningen.

– Vi oroar oss över försäljning utmed våra vägar som sker på ett sätt som kan leda till förfärliga olyckor, säger Lars Ekman, trafiksäkerhetsexpert på Trafikverket.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: