Fler körkort dras in av medicinska skäl

Den här artikeln publicerades ursprungligen hos vår syskontidning Vi Bilägare, surfa in hos dem för de senaste bilnyheterna.

Under första halvan av 2017 beslutade Transportstyrelsen om 16.514 återkallelser av körkort. Detta baserat på flera olika grunder, till exempel att föraren kört för fort eller varit full bakom ratten.

En trend som ser ut att öka är att körkortet återkallas av medicinska skäl, alltså att föraren anses oförmögen att köra bil på grund av till exempel försämrad syn och reaktionsförmåga. Återkallelsegrund 7 och 8 utgör indragna körkort på medicinska grunder. Transportstyrelsen ser att dessa återkallelser ökade med fem procent under första halvan 2017.
– Det finns många fler som på grund av sjukdom inte klarar trafikens krav än de som får sina körkort återkallade. Vi har dock under flera år sett en liten gradvis ökning av medicinska återkallelser och det är glädjande att trenden fortsätter. Fortfarande är det alldeles för många läkare som använder möjligheten till muntlig överenskommelse, även om det är en mindre bra lösning i de flesta fallen, säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen.

Det är läkare som ska anmäla till Transportstyrelsen om en patient anses vara olämplig att köra bil. Men läkare kan också använda sig av en så kallad muntlig överenskommelse, då görs ingen anmälan, utan patient och läkare kommer överens om att patienten ska sluta köra bil men behålla körkortet för att identifiera sig med. Enligt Transportstyrelsen är detta ingen bra strategi.
– Årligen får 55 000 svenskar diagnosen demens eller stroke. Båda dessa sjukdomar kan påverka patientens förmåga att själv avgöra när man är olämplig som förare. I sådana fall kan en muntlig överenskommelse få allvarliga konsekvenser eftersom den drabbade helt enkelt inte minns den, säger Lars Englund.

Sedan i höstas finns möjligheten för de som fått sina körkort indragna på grund av medicinska skäl att testa sig i en simulator och eventuellt få dispens från Transportstyrelsen. Testet kostar 18.500 kronor och det är lång kö för att få göra provet. Hittills har Transportstyrelsen gett dispens till fem personer med synfältsdefekter.
 
Diskutera: Tror du att trenden med ökande återkallade körkort på grund av hälsoskäl kommer att öka?

Annons

Annons