ExploreBike: Återblick 2021

Året började med uppackning av min Yamaha Ténéré 700 hos Lillemans MC i Lund. Nytt för året på T7:an var bland annat anpassning till utsläppskrav (Euro 5) och uppdaterad växellåda.

Planen för året var egentligen en längre resa (Afrika), men på grund av pandemin var det inte möjligt. Då ställde jag om siktet till att istället köra enduro med min Yamaha Ténéré 700. Måhända en galen idé eftersom jag aldrig tidigare kört någon endurotävling…

Premiärturen gick längs Sveriges östra kustband och det var delvis möjligt att köra på isen med mina Michelin Anakee Wild som var försedda med dubbar från Däckproffsen i Växjö.

Fjädringsskola hos Niklas Månsson (Månsson Racing) som arbetat med proffsteam i USA och nu även med Yamahas proffsteam i VM-serien i enduro.

Första riktiga körningen under träningsläger på P7 i Revinge.

Träningshelg med många bra tips hos Yamahas enduroteam och teamchefen Joakim Johansson.

Första träningstävlingen på hemmabanan i Kalmar. Ett tretimmarsrace längs enduro- och crossbanan. Kände att min körskicklighet och uthållighet började att ta sig.

Första riktiga endurotävlingen var under Billinge Enduro Challenge i Skövde (på delar av VM-banan). Ett rejält eldprov med många tekniska partier och enormt mycket damm. Elittävlingen fick ställas in på grund av rådande torka/damm.

100-mils service på hojen och invigning av de nya lokalerna hos Lillemans MC i Lund. Stödet från dem har varit enormt värdefullt och jag har fördjupat mitt tekniska kunnande med hjälp av deras skickliga tekniker.

Track Days med Filip Backlund på Mantorpsbanan. Varvade körning med min T7 och en Yamaha R1. Bankörningen var bra för körtekniken med T7:an men R1:an var något alldeles extra… otrolig kraft!

24-timmarstävlingen Gripendygnet genomfördes under ett kraftfullt regnoväder och banan var nästan omöjlig att ta sig runt på. Massiv insats från RWS Motor med Robin och Jimmy som gjorde det omöjliga möjligt. Det tog minst 24 timmar att tvätta hojen efteråt…

Framtagandet av digitalkursen Motorcycle Adventure School var en stor del av året. All kunskap från mina partners och mina långresor tog drygt sex månader att sammanställa och dokumentera. Kursen ger allt man behöver för att planera, förbereda och genomföra en äventyrlig motorcykelresa.

Beach Race Enduro i Halmstad, som enligt arrangören var första strandracet i Sverige. 1,5 timmes körtid på en bana som bestod av såväl blötsand som riktigt dynsand. Körde fast i blötsanden men kämpade mig loss och kunde genomföra racet.

Sista tävlingen för året var Gotland Grand National. Hela säsongen hade jag siktet inställt på just Gotland och jag lyckades till slut ta mig runt fyra varv på den skapligt torra banan. Otroligt nöjd med både tävlingen och hela säsongen!

Stort tack till min familj och mina partners samt till Frans Löfqvist, Johan Westerlund och Jonas Rydberg. Det hade inte gått utan någon av er! Stort tack även till alla medåkare och åskådare som hejat på mig under alla tävlingarna! Otroligt uppskattat!

ExploreBike:

Linus (ExploreBike) är motorcykeläventyrare och bloggare på Bike.se. Global Ride är ett projekt där han med sin Yamaha Ténéré 700 har som mål att köra motorcykel på alla jordens kontinenter.

www.explorebike.se

ExploreBike Motorcycle Adventure School:

Digitalkursen är framtagen av ExploreBike i samarbete med bland annat Yamaha, Michelin och Klim. Kursen ger dig all kunskap du behöver för att planera, förbereda och genomföra en äventyrlig motorcykelresa.

www.motorcycleadventureschool.se

Följ ExploreBike:

Facebook: explorebike.se

Instragram: explorebike.se

Youtube: explorebike.se

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: