Ducatis vingar är tillbaka – snabbast på Qatar

På Sepang debuterade Ducati sin nya maskin GP15, den visade direkt potential och båda fabriksförarna var nöjda. Men på Qatar-testerna verkar Ducatis maskin hittat ”nästa växel”, efter första dagen (av tre) befann sig Iannone och Dovizioso i topp – 0,3 sekunder före Márquez. Efter den andra dagen låg Dovi först, 0,18 sekunder framför Márquez och Iannone. 

Vad som gör det hela ännu mer imponerande är att Ducati körde på de hårda däcken, inte de extra mjuka för Open-klassen som tidigare varit Ducatis största handikapp (tillsammans med den ökade mängden bensin). 

– Jag är väldigt nöjd med min tid idag, vi arbetade riktigt bra och vi använde bara det hårda däcket, precis som igår, sa Dovizioso efter dag två. 

Det var också under dag två som vi fick återse ett gammalt experiment från Ducati – vingar. På varsin sida om kåporna satt de placerade, vars syfte inte är helt uttalad men ryktas ha mer att göra med motorkylning (få ut mer varmluft genom att skapa undertryck) än med downforce. 

Världsmästaren Márquez var inte orolig, tvärtom skämtsam, efter den andra dagens resultat.

– Jag tror att de [Ducati] inte använder det extra mjuka däcket för att undvika en chock, för deras varvtid skulle sjunka med en sekund! I slutändan står det klart att det är Yamaha och Dani som är våra rivaler för mästerskapet. Någon gång kommer Ducati vara i toppen men de har handikappet att förlora sina fördelar om de får för bra resultat, så ja, jag vet vilka mina rivaler är och vilka jag måste hålla ett öga på. 

Under måndagen fortsätter den sista testdagen på Qatar. Kompletta resultat från dag ett och två sammanslaget nedan. 

%d bloggare gillar detta: