Dödade onyktra i trafiken är män

292 förare omkom i alkoholrelaterade trafikolyckor under åren 2005-2010. Hela 93 procent var män, 270 personer. Nästan hälften var män i åldern 18-34 år. Det enligt Trafikverket som granskat olyckorna där föraren har haft minst 0,2 promille alkohol i blodet.

Även när det gäller grovt onyktra i trafiken är männen överrepresenterade. Under perioden 2005-2010 omkom 238 förare som hade över 1,0 promille i blodet och av dessa var 222 män.

– Det här är ytterligare ett område i trafiken där det finns stora skillnader mellan könen. Vi måste förändra attityden hos framförallt unga män; alkohol och körning fungerar helt enkelt inte tillsammans, kommenterar Trafikverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.

Under sommaren sker, enligt polisen, dubbelt så många rattfylleribrott jämfört med årets andra månader. Därför ska en särskild insatsvecka med extra många kontroller genomföras mellan den 4 och 10 juni. Bengt Svensson är kommissarie vid Rikspolisstyrelsen:

– En viktig faktor vid rattfylleri är förutom rattfylleristen själv, personerna i omgivningen runt den som ska köra. Alla som ser och vet om att den som har fordonet med sig och dricker alkohol har också ett ansvar och bör reagera och helst även agera.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: