Dakar: Extrem hetta kortar dag två

Söndagens sträckvinnare Sam Sunderland hade inte en lika bra dag igår. Efter vägpunkt 12 på specialsträckan körde Sunderland vilse och förlorade mycket tid, nu är han över två timmar från den nya ledaren och på plats 72. Hondas Joan Barreda körde en riktigt bra sträcka och tog inte bara sträckvinsten utan också den totala ledningen med sex minuter tillgodo.

– Jag är väldigt glad. Dagen var underbar. Det var riktigt hårt, riktigt tufft i den sista delen av specialsträckan med många spår och gupp och det var så fysiskt, berättade Barreda efteråt. 

Det var som sagt en väldigt varm dag där temperaturen klättrade till över 40 grader. På grund av den krävande miljön och temperaturen kortades sträckan för den långsammare hälften av fältet. Trots de utmanande förhållandena kunde Thomas Berglund (inte att blanda ihop med de två bröderna Berglund) köra in sig på en 38:e plats, desto tuffare var det för de resterande svenska förarna.

Anders Berglund körde in sig på plats 94 utan tidstillägg, men hans bror Mikael Berglund fick tre timmars tidstillägg likt stora delar av det bakre fältet och är på plats 116. Båda bröderna ska ha varit väldigt trötta efter dagens bravader, du kan följa dem via deras Facebook-sida här. Även Carl Hagenblad fick tidstillägget och är på plats 129 efter flera mindre problem och en olycka. Bilföraren Carlos Sainz körde på en annan motorcyklist och åkte vidare, Hagenblad stannade dock och inväntade ambulanshelikopter innan han körde vidare. 

Det här sägs vara en av de tuffaste sträckorna på 20 år och det ser ut som att den tredje blir något lättare. De kör från San Juan till Chilecito, totalt 542 kilometer med bara 284 kilometer specialsträcka.