Dakar 2019 Etapp 5 och 6

Etapp 5 för hojarna startade med en masstart i bästa endurostil på stranden efter en fördröjning på grund av dimma.
Med en totalsträcka på 774 kilometer varav en specialsträcka på 345 kilometer drog förarna iväg från Moquegua mot målet i Arequipa.

Husqvarnas Pablo Quentanilla jobbade hårt på att återta den totala ledningen men tappade tid i dynerna.
Toby Price på KTM kämpade med skadad handled men tappade inte mer än ett par minuter på sträckan.
Hondas Ricky Brabec som ledde totalt inför etappstarten gick i backen i det lösa underlaget i dynerna. Han förlorade dock inte så mycket på det och bibehöll sin totala ledning.

femte plats gasade Adrien van Beveren i sadeln på en Yamaha och ligger efter etappens slut även femma totalt.
Fjärdeplatsen bärgades av rookien Lorenzo Santolino från Spanien. Sherco-föraren har haft en drömdebut i Dakarrallyt och ligger totalt på 11 plats, 37 minuter efter ledaren Ricky Brabec.
Mattias Walkner knep tredjeplatsen på sträckan och visade inte någonstans att han led av den skada han ådrog sig i vristen häromdagen.
Xavier De Soultrait såg ut att kunna komma in på ytterligare en etappvinst när han rullade in först över mållinjen i Arequipa. Dock blev Sam Sunderland belönad med 11 minuter i avdrag på etappen, efter att ha hjälpt Hondaföraren Pablo Gonzales som kraschat i början på etappen. Ett beslut som gav Sunderland första plats.

Efter en vilodag blir den sjätte etappen en av de längsta etapperna i rallyt med totalt 837 kilometer att ta sig igenom, varav specialsträckan är 317 kilometer lång med stor del svårnavigerad terräng.

Xavier De Soultrait kom inte iväg som planerat vid starten då tekniska problem satte stopp för hans del. En kabel till övervakningssystemet som arrangören använder för att hålla koll på hojarna hade hoppat ur och innan problemet var löst hade flera andra förare hunnit starta före honom.

Lorenzo Santolino som hade en kanondag på etapp fem kraschade dessvärre så pass illa att han ådrog sig nack och huvudskador. Adrien van Beveren stannade för att hjälpa Santolino som senare flögs till sjukhus i Lima. Han blev likt Sunderland belönad med 11 minuter i tidsavdrag. Yamahaföraren slutade femma på etappen efter tidsavdraget.
Ytterligare en förare föll offer för sanddynerna. Amerikanen Skyler Howes som även han debuterar i årets rally fick lyftas ut ur dynerna med helikopter med lindrigare skador. Han släpptes dock av vid slutet av specialsträckan.

Sam Sunderland tappade bakbromsen bland dynerna och tappade efter reparationen 20 minuter.

–Jag hade ett bra tempo men olyckligtvis hade jag plötsligt ingen bakbroms. Jag tittade ner och såg att bromsskivan hade pajat och bromsoket hängde löst. Det tog en liten stund för mig att fixa detta innan jag kunde köra vidare, säger Sunderland.
Ricky Brabec på Honda körde in på en femteplats och förlorade sin ledning totalt till Pablo Quentanilla som plockade hem etappen-segern och därmed ledningen totalt.

KTM-föraren Toby Price kämpade vidare i dynerna med sin handledsskada och körde in på en fjärde plats.
Teamkamraten Mattias Walkner bestraffades med tre minuters tidspålägg efter att ha kört för fort på en fartbegränsad sträcka och slutar trea.
Hondas Kevin Benavides gör ett starkt jobb under den sjätte etappen genom att köra in på en andra plats efter att ha jagat Pablo Quentanilla till etappmålet.