ExploreBike: Montering av Yamaha Ténéré 700

Motorcykeln hade anlänt till Lillemans MC i Lund för ungefär en vecka sedan och nu var det dags att montera hojen. Att få möjlighet att följa professionella tekniker under monteringen var väldigt intressant och lärorikt.

När motorcykeln levereras står den på en pall och det tar vanligtvis ungefär en timme att göra själva monteringen och förbereda den för kunden. Denna dag fick jag följa teknikern Mick Schmücker Holm som hanterade monteringen av min hoj.

Varje steg i monteringen följer en manual och användandet av en momentnyckel är central för att få rätt dragning på varje skruv.

En av de första tillbehören jag sätter fast på mina äventyrshojar är skydd för framgaffel och bakstötdämparen. Det förhindrar att smuts och damm kommer in i själva innanmätet på fjädringen. Detta är speciellt viktigt då det varit blött och smutsen torkar på det inre gaffelbenet som sedan kan tryckas in förbi packningen.

En av de viktigaste kontrollpunkterna under monteringen är kedjan och att den är korrekt spänd. En ny kedja drar sig och blir något längre under de första milen och det är därför viktigt med täta kontroller.

Då jag skall köra lättare enduro de kommande veckorna så valde jag att lägga på ett par endurodäck för att bättre klara av rötter och sand. Att byta däck i en däckmaskin är betydligt mer behagligt än vid sidan av vägen där jag brukar få göra det. Jag använder tjockare slangar och har med mig tunnare (lättare) i reserv när jag kör.

Det sista steget i monteringen är att koppla in det diagnostiska verktyget för motorcykeln. Den går igenom alla sensorer och säkerställer att allt är i sin ordning med motorcykeln.

Lillemans MC har ett gott team av tekniker i verkstaden. Från vänster Adam Berggren, Mick Schmücker Holm, undertecknad och André Wiberg. Det var inspirerande att se deras arbete och kunskap om alla delar av hojen. De är alla motorcykelentusiaster och Adam och Mick ser man ofta längs något offroad-spår i södra Sverige.

ExploreBike och projektet GLOBAL RIDE:

Global Ride är ett projekt där jag har som mål att köra motorcykel på alla jordens kontinenter.

Läs mer om mig och mitt projekt på www.explorebike.se.

Facebook: explorebike.se

Instragram: explorebike.se

Youtube: explorebike.se

%d bloggare gillar detta: