”Budhoj” kör jorden runt!

Transport- och logistikföretaget DHL sponsrar fotografen Fredrik Perssons motorcykelresa jorden runt på 101 dagar.

Till skillnad från andra äventyrare åker Fredrik Persson helt utan följebil. Istället anlitas DHL, som ansvarar för att reservdelar, däck och andra förnödenheter levereras varhelst han befinner sig i världen.

– Om motorcykeln går sönder så måste jag kunna laga den. Jag kan inte vänta i tre veckor på reservdelar. DHL har kontor i princip överallt i världen och har goda kunskaper om transportförhållanden där jag kommer att resa, och detta är en förutsättning för att min färd ska kunna genomföras, säger Fredrik Persson som startar sin resa den 5 maj i samband med mc-dagen i Barkarby utanför Stockholm.

Fredrik Persson har med sig 80 kilo packning och måste köra mellan 40 och 80 mil per dag för att hinna jorden runt på 101 dagar. Resan går från Sverige till Finland, St. Petersburg, Kazakstan, Mongoliet, Sibirien, Ryssland, USA och sedan hem igen via Danmark.

– En av de mest besvärliga delarna av resan blir Mongoliet där vägarna är leriga och svåra att köra på, säger Fredrik Persson. Vackrast blir Altaibergen i Mongoliet och Sibirien.

Kort om Fredrik Persson
Namn: Fredrik Persson
Ålder: 32 år
Familj: Mamma, pappa och syster.
Yrke: Frilansfotograf
Bor: Född i Kristinehamn, men bor numera i Stockholm.
Varför jag gör denna resa: För 13 år sedan liftade jag med en kille som var ute på sin andra jorden-runt-resa med motorcykel. Sedan tog det 10 år innan jag tog mc-kort och beslutade mig för att göra samma sak. Jag är ingen äventyrare, utan en helt vanlig person som bara vill se om jag klarar det.
Motorcykel: BMW R1200 GS Adventure
Nästa äventyrsprojekt: Det är inte officiellt ännu, men jag funderar på en resa med motorcykel och en resa med hästar.
Bästa reseminne: Mc-resa till Deauville på franska Atlantkusten. Drack vin och åt musslor vid solnedgången tillsammans med en god vän.

Utdrag ur Fredrik Perssons packlista
Tält, sovsäck, pannlampa, köksredskap, frystorkad mat, kläder, kamerautrustning, video- och hjälmkamera, GPS, medicinlåda, verktyg, reservdelar till motorcykeln, böcker, fickminne med back-up, cd-skivor och nödraketer och mycket mer. Strumpor och underkläder inhandlas på vägen.