Bromsljuset som tänds när du inte bromsar

I MC-Nytt #3-10 berättar vi hur du installerar WhipFlash, ett populärt säkerhetshöjande relä till bromsljuset som blinkar vid riktigt hårda inbromsningar för att ge trafikanter bakom dig en extra varning. Tanken är
att det tar för lång tid att avgöra om du bromsar eller panikbromsar, och där ska ett bromsljus som WhipFlash ge en extra säkerhetsmarginal.

Nikkos Safety Light bygger på samma idé – men reagerar även när du inte bromsar med bromsen. På motorcyklar ger ju som bekant motorkompressionen förhållandevis mycket bromskraft, och bara att slå av på gasrullen kan då ge kraftig motorbroms, resonerar Nikkos. Den motorbromsen varnar Safety Light för.

Safety Light ska börja säljas ”snart” i USA och på nätet, och för närvarande består systemet av en liten modul som fästs på motorcykeln med dubbelhäftande tejp. I dagsläget styrs inte det ordinarie bromsljuset, utan ett eget litet bromsljus med lysdioder som pulserar snabbt när en kraftig motorbromsning känns av.

BC Systems, som är hittills enda kända återförsäljare, meddelar att man väntar sig en ström av H-D-. Och Gold Wing-förare, men att man även uppmanar till exempel snöskoterförare att tänka på säkerheten. ”Safety
Light-systemet är vattentätt och stöttåligt och passar alla fordon” skriver Bob Price, vd för BC Systems.

Priset för ett komplett kit kommer att landa på cirka 120 dollar.

%d bloggare gillar detta: