BMW:s nya motorcykel stannar svängande bilar

Vänstersvängar är något av de farligaste och mest olycksdrabbade situationerna i trafiken. BMW utvecklar därför ett system som gör att en motorcykel syns av den vänstersvängande bilen som då stannar.

– Med vänstersvängsassistansen har vi utvecklat ett hjälpsystem som hjälper förare när de svänger åt vänster genom att varna dem för risken av att inte se närmande trafik. Om det är nödvändigt kan systemet förhindra kollisioner genom att automatiskt bromsa, säger projektledaren Arne Purschwitz.

Systemet testas i en BMW 5-serie som aktiverar systemet så fort bilen märker att föraren vill svänga till vänster. Med hjälp av bilens GPS-system och en kamera känner bilen av position och förhållande till markeringar i vägen. Sedan mäter tre laserscannrar upp till 100 meter framför bilen. 

Nästa steg i utvecklingen innefattar ett system för motorcyklar. Den R 1200 GS som testas har ett system som faktiskt kommunicerar med bilen den möter. Fordonen byter då information om hastighet, position, hur mycket bilföraren har vridit på ratten och så vidare. Om motorcykeln räknar ut att bilen är på väg att svänga in i en kollisionskurs blinkar motorcykeln med ljusen. Stannar inte bilen aktiveras tutan automatiskt. Hjälper inte det stannar till slut bilen för att undvika en kollision.

Vad tror du om ett system som detta? Kommentera nedan.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: