BMW testar hi-tech med hoj!

Syftet är att testa dessa nya konstruktioner under extrema förhållanden.

Hur kommer det sig då att BMW valt att bedriva grundläggande teknisk utveckling för alla sina fordon med hjälp av just en motorcykel? Svaret är att en högpotent hoj som pressas ger upphov till några av de mest komplexa kördynamiska processer som kan uppbringas med ett fordon.

För BMW:s ingenjörer är det här en fascinerande men ack så viktig uppgift. Att bygga en lätt och aerodynamisk hoj var en utmaning i sig men det var bara början. Den verkliga utmaningen blir att använda hojen som testbänk för avancerad elektronikspäckad teknik. Motorcykeln ska till en början köras på egna teststräckor men snart även på andra avlysta banor.

Målet är att testa funktionen hos en mängd funktioner samt samspelet mellan motor, chassi och elektroniska komponenter under realistiska former. Testvärdena från körningarna ska sedan genomgå omfattande analyser som ska leda till ytterligare utveckling av komponenterna.

Landvinningarna lär utan tvekan även komma till nytta för BMW Motorrad som lär vara på gång att kasta sig in i MotoGP. Kommer vi att få antispinn, ESP och liknande på motorcyklar inom kort? Logga in och säg vad du tror här nedan!