Blå Katten i Mariefred

Den som funderar på att åka en sväng genom Södermanland och inte har besökt Mariefred tidigare måste definitivt göra en seriös avstickare till denna Mälarens pärla. Det är inte bara en vanlig ort dit ångbåten Mariefred stånkar ut från Klara Mälarstrand invid stadshuskajen i Stockholm. Det är även här som Gripsholms slott med anor från 1300-talet ligger och huserar statens porträttsamling. Här finns även en imponerande ansamling av ångtåg i smalspårsstorlek och alla fungerar och används flitigt under sommarhalvåret. Den som vill kan ta hojen till Mariefred för att sedan åka tåg till Taxinge Näsby slott och därifrån ta ångbåten tillbaka till Mariefred för att kliva på hojen och åka vidare.

En hojresa till Mariefred kan alltså bli en resa genom Sveriges kultur likväl som en mekanisk upptäcksfärd för den som vill titta närmare på både ångbåtar och ångtåg. Eller om du bara vill stanna till och ha en kopp kaffe och en macka!

Café Blå Katten har legat på Munkhagsgatan 10 mitt inne i Mariefreds centrum i snart 20 år. Det lilla ljusblå trähuset har utöver den lilla serveringen inomhus flera bord utanför caféet både rakt utanför och på andra sidan gatan. Utöver vanligt kaffe och fikabröd är deras specialitet caféets hembakta matpajer med vackra salladsgarneringar, men även räksmörgåsarna samt bakade potatisar med fyllning går åt som smör i solsken… när solen skiner.

Ägaren Birgitta Spångberg, bor i Mariefred med sin sambo och arbetade tidigare på Café Trekanten som låg strax utanför Mariefred.

–Jag fullkomligt älskar motorcyklar, så när det var onsdagkvällar och fiket fylldes upp under kvällarna av fikasugna hojåkare så njöt jag verkligen.

Sedan fyra år tillbaka är det hon som äger och har satt sin prägel på caféet.  De har öppet året runt, även om affärerna blomstrar under sommarsäsongen och närapå ligger i träda under vinter och elände.

–Jag har öppet året runt mellan 11 till 16.00 under tisdagar till söndagar. Måndagar är det stängt.

Den som vill åka hela vägen fram kan göra det, men flera motorcyklar täpper ganska snart till hela gränden så ett tips kan vara att parkera på stortorget intill.

 

Hitta hit

GPS-koordinater: N59° 15’ 34” E17° 13’ 17”

 

Prisexempel

Matpajer 75:-

Räksmörgås 75:-

Kaffe med bulle 40:-

Dricka 20:-

 

Öppettider

11-16.00 tisdag till söndag, året runt.

 

Adress

Munkhagsgatan 10

64730 Mariefred

Tel: 0159 – 125 86