Bilprovningen säljer 70 stationer

 

Göteborgsbaserade bolaget Opus Group har nu tagit över 70 av Bilprovningens besiktningsstationer i framför allt Mälardalen och norra Sverige, men även i Värmland, Småland och Blekinge. Köpeskillingen var 375 miljoner kronor.

– Vi ser fram emot att få konkurrera på samma villkor som andra aktörer och är övertygade om att konkurrensen kommer att ge Sveriges fordonsägare bättre service, fler stationer, längre öppettider och ett bredare tjänsteutbud, kommenterar Benny Örnerfors, vd Bilprovningen.

Bakgrunden till försäljningen är regeringens beslut i december 2009 att avreglera den svenska marknaden för fordonsbesiktningar. Sommaren 2010 slopades monopolet och 2011 tillkännagavs planerna att sälja två tredjedelar av Bilprovningens stationer.

Stationsnätet styckades i tre delar: en rikstäckande med 88 stationer som Bilprovningen behåller, en nordöstlig grupp med 70 stationer och en grupp för sydvästra Sverige som omfattar 55 stationer. Opus Group tar över den nordöstra gruppen.

– Vi kommer framigenom att kombinera kunskap och erfarenhet från Bilprovningen med ett förnyat fokus på kundservice och innovativ teknik som bygger på kunskaper från våra dotterbolag i USA som hanterar över 17 miljoner fordonsbesiktningar årligen, säger Magnus Greko, vd Opus Group.

Opus Group planerar att driva stationerna under varumärket Opus Bilprovning och man försäkrar att förändringarna kommer att bli små för kunderna. De enda skillnaderna, uppger Opus Group, kommer att vara nya arbetskläder och nya skyltar.

Nästa steg i privatiseringen av Bilprovningen blir att sälja den sydvästra gruppen med besiktningsstationer som omfattar 55 anläggningar.
 
– Nu har vi genomfört den första etappen i försäljningsuppdraget från ägarna för att påskynda utvecklingen av en väl fungerande marknad med god konkurrens, säger Benny Örnerfors.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: