Backlund plockade poäng på BSB-final

I helgen gick alltså den sista deltävlingen det brittiska superbikemästerskapet och Backlund var på plats tillsammans med FFX Yamaha. Redan på kvalet hade de dock problem. 

– Jag hann köra några varv och sätta en tid innan hojen dog på grund av elektronikfel i kvalet. Det var trottelsensorerna som gav fel indikationer så hojen tvärdog men jag kunde rulla in i depån. Sen när jag åkte ut för ett sista varv var tiden för knapp, jag körde hårt på mitt ”utvarv” men tiden räckte inte till, säger Filip Backlund som fick nöja sig med 23:e startruta.

Eftersom det handlade om säsongsfinal kördes tre heat. Ett redan på lördag och två på söndag. Inför det första heatet regnade det och regndäcken gick på, med tanke på Backlunds prestation på Assen i regn var han taggad.

– Det här kan bli bra tänkte jag eftersom jag trivs bra i regn. På det andra varvet dog John Ingrams hoj och jag väjde åt vänster. Ingram svängde själv samtidigt åt vänster och vi kraschade. Det var riktigt synd då jag inte fick några tider och då jag fick starta 28:a i heat två, säger Filip.

I det andra racet så hade Filip tempo direkt och körde om tio förare under det första varvet. Han kunde ta ett poäng i och med en 15:e plats. Shane Byrne ledde mästerskapet och eftersom att mästerskapsutmanaren Ryuichi Kiyonari brutit ett nyckelben tidigare under helgen kunde han inte delta och därmed tog Byrne titeln.

Till race tre fick Filip starta som 13:e man och han gick i mål som tolva. Dettta efter ett kraschdrabbat heat där safety car och till slut rödflagg gick ut. Nu siktar Backlund på att få till ett kontrakt för ytterligare en säsong i den främsta brittiska klassen.

– Jag tycker att vi tog rätt beslut som tackade ja till FFX Yamahas erbjudande om att köra de fyra återstående tävlingarna i BSB.  Även om jag personligen inte är nöjd så har jag visat vad jag går för genom att utmana om segern på Assen, säger Filip som körde in 21 poäng, betydligt fler än teamets före detta ordinarie förare och det på färre antal tävlingar.