Alla nyheter från EICMA

Aprilia
Tyvärr fick vi inga nya, fräna motorcyklar från Aprilia i år. Däremot delade de med sig av två spännande nyheter. Dels handlar det om en lätt uppdatering av RSV4, men den stora nyheten är att de öppnar upp sin tillverkning av racehojar för allmänheten. Du kan nu köpa en VM-redo RSV4 med 230 hästkrafter!

BMW
Den stora A2-nyheten G 310 R fick vi se redan i förra veckan och medan den även visades upp på EICMA låg fokus på nya BMW R nineT Scrambler. Den efterlängtade retrohojen som du kan läsa mer om här. BMW passade också på att visa S1000XR i nya färger och små designuppdateringar av F800GS och F700GS.

Ducati
Som utlovat fanns det gott om nyheter från Ducati på EICMA. Den hetaste nyheten var också den mest annorlunda (för Ducati) – XDiavel. En glidare baserad på muskelpaketet Diavel, nu med remdrift! Nyhetskavalkaden fortsatte med Multistrada Enduro, en grusmässig variant av Ducatis adventture, och en uppdatering av 899 Panigale till 959. Även Hyper-familj får den sistnämnda motoruppdateringen. Submärket Scrambler fick i sin tur två nya familjemedlemmar – 400-kubikaren Sixty2 och specialaren Flat Track Pro.

Honda
Från Honda var det inte lika mycket nytt som tidigare år, men ändå gott om nämnvärda uppdateringar. Två hela modellfamilj har fått sig en genomgång. De tre NC750-modellerna uppdateras både designmässigt och har finjusterad DCT-låda. Vi har tidigare sett uppdateringar av några av CB500:orna, men nu fick även CB500X lite uppmärksamhet. Nya Africa Twin visades också upp i alla sina tre utföranden, läs allt om modellen här

Husqvarna
Tyvärr inga nya landsvägsmodeller från Husqvarna, även om nya 701 Enduro fanns på plats att beskåda. Däremot visade de upp konceptet Vitpilen 701, ytterligare en antydan om vad som komma skall…

Indian
Scout får till 2016 ett nytt motoralternativ med en överkomligare prislapp. Instegsglidare någon? 

Kawasaki
Likt Honda blev det något av ett mellanår för Kawasaki. Vi fick dock se Ninja ZX-10R i ett fränt specialutförande döpt Winter Test med en lack inspirerad av den märkets WSBK-team använder under just vintertesterna. Kawasaki visade också upp skotern J125, den kommer dock inte till Sverige. 

KTM
Årets KTM-presskonferens blev en påse gott och blandat. Som vi redan innan mässan kunnat rapportera får 690 Duke en omfattande uppdatering med en ännu vassare R-modell. 1290 SDR fick inga justeringar till 2016, men däremot en specialversion utrustad med gott om PowerParts-prylar. Den stora nyheten var dock 1290 Super Duke GT, en högfartstourer med 173 hästkrafter. 

Moto Guzzi
Guzzi lanserade en helt ny modellplattform döpt V9, kortfattat handlar det om en 100 kubik större motor än för V7 II. Två V9-modeller avtäcktes direkt och även V7-familjen fick en ny medlem. För customfans kan vi berätta att konceptet MGX-21 som Guzzi visade på förra årets EICMA sätts i produktion under namnet Flying Fortress

MV Agusta
Brutale 800 har fått en Euro4-uppdatering för att klara de nya miljökraven, vilket dock gjort den tyngre och mindre effektstark, men med något mer vridmoment. Även resten av trepipsmodellerna fick lättare estetiska uppdateringar.

Suzuki
Äntligen är den här – nya GSX-R 1000! Tyvärr verkar det som att den inte kommer nå butik först under sommaren 2016 och då som 2017-modell, men den som väntar på något gott… Läs allt vi vet om superbiken här. Suzuki visade också en naken SV650 som ett nytt konkurrenskraftigt mellanklassalternativ. 

Triumph
Det brittiska märkets två stora nyheter var Speed Triple R/S och sex nya utföranden av en uppdaterad Tiger Explorer 1200. Det förstnämnda kände vi till sen tidigare, men nya Explorer 1200 kom som en överraskning.  Likt Tiger 800 får den ett halvt dussin olika utföranden att välja på, för att täcka alla sorters behov. 

Yamaha
Yamaha fortsätter kasta ur sig nya modeller i ett högt tempo. Mest överraskande var nya MT-10, en streetfighter som i mångt och mycket baseras på superbike YZF-R1! Läs allt om det kraftfulla monstret här. Retrosortimentet utökas med nya XSR900, som lik XSR700 är en retrotolkning på motsvarande MT-modell. På tal om MT, nya MT-03 kommer även till Europa!