​Jorge Lorenzo är världsmästare!

Efter att Valentino Rossi misslyckats med att få sitt straff från Malaysias GP upplöst fick han finna sig i att starta längst bak i startfältet.
 
Valentino Rossi ledde mästerskapet med sju poäng över teamkamraten Jorge Lorenzo som tog pole position inför söndagens race. Det betydde att Valentino Rossi sämst skulle behöva placera sig på andra plats för att ta hem hela mästerskapet om Jorge Lorenzo höll förstaplatsen ända till målflagg.
 
Från det att hela startfältet gett sig av på Valencias startraka i söndags höll Jorge Lorenzo förstaplatsen tätt följd av HRC-föraren Marc Márquez. Valentino Rossi gjorde en fantastisk uppkörning från sista plats till fjärde men luckan var allt för stor för att han skulle kunna utmana topptrion. Hans enda hopp var att de båda Hondaförarna skulle ta sig förbi teamkamraten Jorge Lorenzo.
 
Dani Pedrosa gjorde ett fint race och framåt slutet var han till och med förbi sin teamkamrat Marc Márquez. Attacken som skedde på det näst sista varvet gav Jorge Lorenzo, som jagats av Marc Márquez hela racet, det sista utrymmet för att bärga hem VM-titeln.
 
Valentino Rossi slutade racet på en fjärdeplats. Under en presskonferens efteråt menade han att det varit Marc Márquez avsikt från början att endast rulla i mål på andra plats.
 
Marc Márquez svarade att han gett 100 procent under racet men kämpat med däcktemperaturen i framdäcket, speciellt i början av racet. Han menade även att han känt möjligheten att attackera Jorge Lorenzo i racets slutskede men att Dani Pedrosas omkörning omintetgjorde den chansen.
 
Diskutera: Tror du att Marc Marquez skyddade Jorge Lorenzo?