Johann Zarco ersätts av Mika Kallio för resten av säsongen 2019

Fransmannen skulle egentligen lämna Red Bull KTM Factory Racing i slutet av säsongen men under tisdagen kom beskedet om att finske Mika Kallio kliver in och ersätter Zarco redan nu, för resten av MotoGP-säsongen.

Förhållandet mellan Johann Zarco och KTM sågs som ett slags drömäktenskap, men efter en rad av misslyckanden och problem har samarbetet plötsligt avslutats efter 13 Grand Prix.

Istället tar finske Mika Kallio över Johann Zarcos plats i teamet. Fransmannen kommer att undantas från sina MotoGP-uppgifter men förblir kontrakterad till KTM fram till säsongens slut.

Kallio – som körde KTM under sin debut i MotoGP i Valencia 2016 har bidragit starkt med sin erfarenhet och stabilitet sedan de tidiga testfaserna av RC16. Han har dessutom deltagit som Wild Card-förare i sju MotoGP-race från 2016 till 2018. Med två topp-tio-placeringar i MotoGP och totalt 16 GP-segrar och 49 pallplatser i de ”lägre” världsmästerskapen, är Kallio högst angelägen om att tillföra ny drivkraft och fart på KTM:s ansträngningar i MotoGP både för resten av 2019 och med tanke på 2020 års RC16.

Pit Beirer, KTM Motorsport-chef: ”Vi måste fatta beslut för att säkerställa att vi använder våra resurser på bästa möjliga sätt och vi är för närvarande inne i en positiv utveckling med vår MotoGP-struktur. Vi är övertygade om att Mika kan hjälpa oss i detta skede tack vare hans kunskap och bakgrund. Det är av största vikt att vi verifierar våra testresultat i verkliga tävlingsförhållanden för att starta vår 2020-säsong på bästa sätt. Mika har bevisat sin förmåga med RC16 och vi är glada att han ansluter till teamet som raceförare igen. Det är ingen tvekan om att vi kommer att fokusera på en ny konfiguration av motorcykeln # 82 medan vi kämpar om poäng i mästerskapets sista race. Samtidigt vill vi uttrycka tacksamhet till Johann för hans ansträngning sedan han anslöt till vårt ambitiösa projekt i november förra året. Nu måste vi tänka på framtiden och ta detta steg i enlighet med detta. KTM kommer att fortsätta att stötta honom tills vårt kontrakt löper ut i slutet av 2019 och vi önskar verkligen honom all lycka.”

Annons

Teaser för ny Africa Twin

Honda har publicerat ännu en video som ger en föraning om en ny Africa Twin. Exakt vad det handlar om är oklart, men att det handlar om en ny version av den populära äventyrsmaskinen är ingen hemlighet. Modellen förväntas presenteras under årets internationella motorcykelmässa EICMA i Italien senare i år.

Läs mer

Marquez gjorde det igen

Spanske Yamahaföraren Maveric Viñales startade från Pole i helgens MotoGP på Misano-banan vid San Marino. Han tog ledningen in i kurva 1 medan Quartararo, som startade från 3:e plats, intog andraplatsen, efter att kört förbi Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) som startade från startruta 2. Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) intog tredjeplatsen medan Marquez fick kämpa lite extra efter en trögare start än vanligt. Men kämpandet gav resultat, och vid kurva 8 övertog den sjufaldige världsmästaren tredjeplatsen från Morbidelli.

Läs mer

Mer kompressormatat från Kawasaki?

I ett extremt kort filmklipp som just släpptes från Kawa så hintas det om en ny kompressorhoj till 2020. Vad blir det denna gång, en sporthoj kanske? En 250-hästars Superbike som slår allt och alla? Enligt filmklippet så bör vi inte få vänta alltför länge så håll ögon och öron öppna!

Carlbarks Motor stärker sina muskler

Mats Lundberg, Lasse Carlbark och Jörgen Olsson

Genom att ta in två nya delägare stärker Carlbarks Motor i Kumla sina positioner som en av de främsta mc-handlarna på den svenska kartan. Trots nu fyllda 80 år, som gör Carlbarks Motor till Sveriges äldsta mc-handlare, så vilar man alltså inte på lagrarna.

Läs mer

Hård kamp om SM-titeln i Superbike

Vädret var en faktor att räkna med, då SM-finalen i roadracing kördes på Scandina-vian Raceway i Anderstorp den 7-8 september. Banan var ibland vattendränkt, ibland upptorkande och ibland torr. Det ställde till det för förarna när det gällde att få motorcyklarna optimalt inställda för respektive underlag.

Läs mer