Bild
Nästa artikel

BMW S1000RR HP4

Provkörning

BMW har utgått från S1000RR, en av marknadens snabbaste motorcyklar, och gjort en ännu snabbare modell med tillägget HP4. Vi imponeras stort.

Jag tror att vissa tillverkare kommer att se tillbaka och ångra bristen på fokus i superbike-klassen. Varje år blickar vi mot Japan och väntar oss ett svar – allt som kommer är nya färger! Nu ler vi bara…

Den kommentaren från en chef på BMW säger allt du behöver veta om hur mycket S1000RR har förändrat klassen. Sedan den presenterades i slutet på 2009 har BMW:n helt enkelt utklassat konkurrenterna. Efter det, precis när Kawasaki ZX-10R och dess likar började närma sig, bestämde sig BMW att uppdatera modellen med små, men viktiga, modifieringar som vässade den ytterligare. Och nu har de lanserat en HP-version...

HP4 (High Performance inline four) är i stort en vässad S1000RR. Du får unik lackering­, aktiv fjädring, Akrapovic-ljuddämpare i titan, uppgraderad ABS och DTC, launch control, nya Brembo monoblock-ok, smidda fälgar och quick shifter. Andra förändringar är full effekt i samtliga fyra körlägen, något högre vridmoment mellan 6 000 och 10 000 varv samt ett lättare batteri. Om inte det räcker kan du krydda med ett Competition Package med bland annat massor av kolfiber och hp-fotpinnar.

HP4 är ett potent paket som BMW hoppas kommer att placera S1000RR ännu högre upp i resultatlistorna i tävlingssammanhang. Men hårda racerförare är inte HP4:s enda målgrupp. Med 193 hästkrafter och en körklar vikt på 199 kilo är HP4 den lättaste sport­hojen med radfyra på tusen kubik. Samtidigt är den en av de starkaste…


 

Den största nyheten är utan tvekan den aktiva fjädringen DDC som reglerar kompression och retur var tionde millisekund (förspänning ställs manuellt). 

Jag startade första passet i läge Race och efter några uppvärmningsvarv började jag öka tempot för att se vilken skillnad DDC hade för uppträdandet, och vid hårt påslag ut ur en lång högerkurva kände jag för första gången att fjädringen ändrade sin dämpning. En svag pulserande känsla från bakdämparen som uppfattades som tre pumpningar i snabb följd. Det var en ovan och lite udda känsla, men inte på ett dåligt sätt.

Bromsningen efter raksträckan går från femmans växel till tvåan. Med ABS aktiverad var gaffeln först mjuk och komprimerades snabbt innan den aktiva dämpningen gjorde den hårdare. Trots det var uppförandet förtroendeingivande och redan efter några varv var jag säker på att jag körde snabbare runt Jerez än någonsin.

Vid nästa pass ställde jag HP4 i läge Slick. Till skillnad från standardmodellen har HP4 en knapp på vänster styrhalva som tillåter dig ändra i vilken grad som DTC-systemet ska ingripa – hur breda ställ vill du ha? En annan förändring är att ABS-bromsarna i Slick fått ny programmering, ett fjärde läge kallat IDM.

 

Efter några få varv påminde mig HP4 om hur speciell den är. Den är så pass ­välbalanserad att när jag gick ut ur en kurva på trean vid 12 000 varv hade jag tid att titta ner påinstrumenteringen, registrera att den gula DTC-lampan blinkade, och vara nöjd inombords med att jag ritade ett långt svart streck ut pårakan. 

HP4 tillåter dig att leva drömmen, på rätt sida om gränsen. Du kan leka med fästet i vetskap­ om att DTC:n räddar dig och du kan bromsa senare än någonsin med de otroliga Brembo-oken och ABS:en som säkerhetsnät. 

Den aktiva fjädringen är ett stort steg men den kommer nog ännu mer till sin rätt på vägen och framför allt då på någon av BMW:s touringmodeller av årsmodell 2013 (om vi ska tro på ryktena). 

Om du letar efter en av de främsta sport­motorcyklarna är HP4 precis som en vanlig S1000RR – bara bättre och utan behovet­ att ändra fjädrings­inställning. 

Plus: En av marknadens bästa motorcyklar har blivit bättre och lättare. Aktiv fjädring­.
Minus:Tillräckligt kompromisslös?

Publicerad i Bike nummer 10 2012
Text: Jon Urry
Foto: BMW

Tekniska data

Pris på gatan Ej klart

Importör

BMW Sverige AB

Tel: 08-470 60 00

bmw-motorrad.se

Garanti 2 års garanti

Serviceintervall 1 000 mil

Färgalternativ Blå/vit

Motortyp R4, 4-takt, vätskekyld

Ventilmek. 4 vent/cyl, DOHC

Slagvolym 999 cm3

Borrning/slag 80/49,7 mm

Kompression 130,:1

Max effekt 193 hk/13 000 rpm

Max vrid 112 Nm/9 750 rpm

Insprutning 48 mm spjällhus

Koppling Flerskivig våt

Antal växlar 6

Drivning X-ringskedja

Konstruktion Boxram, aluminium

Hjulbas 1 422,7 mm

Styrvinkel 23,9 grader

Försprång 98,5 mm

Fjädring fram 46 mm inv. elektronisk

Fjädring bak Enkeldämp. elektronisk

Sadelhöjd 820 mm

Broms fram Två 320 mm, fyrkolvsok

Broms bak 220 mm, enkolvsok

Hjul fram 120/70-17 tum

Hjul bak 200/55-17 tum

Vikt 199 kg

Bensintank

17,5 liter (inkl 3,5 reserv)

DDC-fjädring

DDC, Dynamic Damping Control, har en mjuk grundinställning för Rain och Sport, en hårdare för Race och en för Slick. Såväl kompression som retur kan konfigureras av föraren via menysystemet när hojen står stilla, sedan sköter automatiken resten.

Systemet består av en DDC-kontrollenhet, elektroniska ventiler i bakdämpare och vänster gaffelben samt lägesgivare som talar om fjädringens position för CU:n. Vidare kommunicerar CU:n med motorns ECU samt ABS och DTC – DDC vet alltså hur mycket du gasar, bromsar eller hur mycket nedlägg du har – för att på så sätt hela tiden optimera dämpningen för maximal prestanda. 

Systemet reglerar dock inte styrdämparen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.