Bild
Nästa artikel
Viktigt att hitta rätt kruka.

Tips inför hjälmköpet

Guide

​Vi går igenom några bra tips för dig som ska köpa första hjälmen eller byta ut din gamla trotjänare.

Det första du behöver göra är att i alla fall få ett hum om din storlek. Ta ett vanligt måttband och mät omkretsen runt huvudet, strax över ögonbrynen runt den bredaste delen av ditt huvud.
 
Ett annat knep är att ta måttet med en bit snöre och sedan mäta snöret med en tumstock eller liknande.
 
Leta sedan upp hjälmtillverkarens storleksguide för att se vilken av deras storlekar som matchar ditt centimetermått. Hamnar ditt mått mellan två storlekar är de generella rådet att välja den mindre.
 
Håll i åtanke att hjälmstorlekar och formen på skalet och inredningen varierar mellan olika tillverkare.
 
När du nu har listat ut din storlek är det dags att se hur hjälmen passar. Ta tag i hjälmen i hakremmarna och rulla in huvudet med pannan först. Tryck inte på hjälmen uppifrån och ner.
 
Försök sedan att vicka hjälmen framåt genom att lyfta den i bakkant, det ska inte vara möjligt. Greppa hjälmen på vardera sida av huvudet med båda händerna, lyft och vicka på den för att känna att den hänger med i rörelserna utan glapp.
 
Gå runt ett bra tag med hjälmen på i affären. Det kanske känns fånigt men det är inget ovanligt. Precis som det inte är ovanligt att se motorcykeljournalister sitta och jobba vid skrivbordet i all möjlig hojutrustning.
 
När du sedan tar av dig krukan ska du hålla utkik efter röda och/eller ömmar punkter på huvudet. Om de dyker upp efter ett kort test som det i affären kommer de garanterat bli problematiska i det långa loppet.
 
 Om hjälmen i övrigt är i rätt storlek kan den helt enkelt vara fel utformad för ditt huvud. Prova en annan modell eller tillverkare tills du har hittat bästa möjliga passform. Frestas inte att köpa en för stor hjälm på grund av rea eller färg/grafikpreferenser.
 
En stor hjälm läcker fartvind, är sannolikt bullrig och den är framförallt osäker. Hjälmen är allra viktigaste delen i din utrustning, den måste passa rätt.
 

Kommentarer

#1
2016-05-07 12:37

Bra guide!
Kan inte nog understrykas hur viktigt det är med en hjälm i rätt storlek, dvs en som inte är för stor och som inte kan vickas av!
Det SKA vara jobbigt för öronen i början...

Och så denna sajt - http://sharp.direct.gov.uk/. 8-)

#2
2016-05-08 13:58

@a
Bra länk till brittiska testorganisationen Sharp för säkrare hjälmar

#4
2016-05-09 12:29

Sharp or not sharp, i the land of the free duger den egna hjälmsäkerhetsmärkning Snell gott.
Å andra sidan är det i många delstater valfritt att skydda sin skalle med hjälm eller motormössa.
Men i den 53:e provinsen efter Haiti o Israel krävs en ECE godkänd hjälm.

#5
2016-05-16 07:58

@von-Klotenhjelm:
http://www.visordown.com/motorcycle-news--general-news/scrap-sharp-helme...
>>Posted: 17 June 2009

Vet inte om herr Mills uttalande fortfarande är aktuellt medtanke på datumet.
Men tills dess ett bättre jämförande system för hjälmars säkerhet finns, kommer jag att använda Sharp-testerna som en del av urvalet vid nyhjälmsköp.

#6
2016-05-16 08:14

DOT vs Snell vs ECE 22:05:
http://silodrome.com/snell-vs-dot-vs-ece-r22-05-helmet-standards-throwdown/

Intressant att notera är skrivningen om att den nyaste Snell M2010-certifieringen "antagligen" också klarar att uppfylla den senaste ECE-märkningen. 8-)
Eftersom, mig veterligen, ECE-märkningen här i Europa är den enda som är laglig för oss, kommer jag även i fortsättningen att köpa ECE-godkända hjälmar.

Jag inser förstås också att det finns en hel del FUD angående ECE-märkningar, men man får använda lite sunt förnuft.
En ECE-godkänd hjälm i karbonatplast från Ebay för 300 kr och fri frakt ställd mot en fiberhjälm för 2000-3000 kr är antagligen inte i samma klass...

#7
2016-05-29 13:58

Tidigare hjälmrelaterade Nyheter och säkerhets-test-diskussioner här i bike.se
http://www.bike.se/search?keys=hj%C3%A4lmtest

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.